sunnuntaina, huhtikuuta 28, 2013

Orvokin tuoksua


En työskentele ravintola- tai viinialalla, mutta koin pienen viineihin liittyvän ahaa-elämyksen keskellä tavallista työpäivää.

Ihmisen tuoksumuisti on jännä juttu. Ainakin itselleni tuoksut ja niihin liittyvät muistot ovat tärkeitä. Tuoksut vaikuttavat voimakkaasti myös fiiliksiin ja jaksan säännöllisesti ihastella vaikka sitä, kuinka ihanalta pannulla paistuvat voi ja sipuli tuoksuvatkaan. Tai kuinka huumavalta voi vieläkin tuoksua edelliskesän minttupuskan varret, kun niitä siivoaa kevään tullen pois uuden kasvuston tieltä. Ja miten hyvältä tuoksuu vastajauhettu kahvi?

Merlot ei taida tuoksua orvokille, vaan enemmänkin 
tummille marjoille, luumuille, kahville, suklaalle...


Tuoksuthan ovat niin olennainen osa elämänmenoa, että eihän niihin voi koko aikaa kiinnittää huomiota. Elämä menisi pelkäksi nuuskimiseksi. Myönnän kyllä itse olevani aikamoinen ”nuuskija”.

Eilissä päivänä törmäsin työpaikan käytävällä valtavaan kärrylliseen ovokkeja. Ja mikä huumaava tuoksu niistä lähtikään! Enää en pyörittele silmiäni tai kohauttele olkiani, jos joku ihastelee orvokin tuoksua Sangiovesessa tai Nebbiolossa (italialaisia rypälelajikkeita) vaan aion innolla etsiä tätä uutta oppimaani tuoksua. Kannattaa siis pyörähtää puutarhaliikkeen orvokkiosastolla ja työntää pää orvokkipuskaan. Aina voi oppia uuttaa, mitähän seuraavaksi?

Ja muuten, jos haikailet suloista orvokkia terassin tai parvekkeen kaunistuksesksi jo nyt, niin antaa palaa. Ne kuulemma kestävät jopa -5 asteen pakkasen.


Siellä ne käyvät, rypäleet nimittäin. Eivät ole Nebbioloa tai Sangiovesea vaan Pinot Noiria.

maanantaina, huhtikuuta 22, 2013

Jamien quesadillat


Grillikausi starttailee, vaikka takapihalla onkin vielä lumikasoja. Nämä mainiot quesadillat ja guacamole sopivat hyvin kaudenkäynnistysmeininkiin. Resepti tupsahti ensin telkusta jostain Jamien showsta, pakkohan se oli kaivella jälkeenpäin netin syövereistä. Järkkyhyviä, jopa ilman olutta!


JAMIEN QUESADILLA JA GUACAMOLE

Guacamole:
2-3 avokadoa
2-3 tomaattia siemenet poistettuna
2 punaista chiliä
kourallinen kevätsipulisilppua
kourallinen korianteria
2 tomaattia
ripaus suolaa
1/2 avokado
mustapippuria myllystä
sitruuna- tai limemehua

Pilko tehosekoittimeen 2 tai 3 kypsää avokadoa, 2-3 kypsää tomaatti (kannattaa poistaa siemenet) ja hieman pilkottua chiliä, josta myös kannattaa poistaa siemenet. Lisää mukaan silputtua kevätsipulia ja kourallinen tuoretta korianteria. Pyöräytä tahnaksi tehosekoittimessa ja siirrä se sitten kulhoon. Tahnoituksen voi toki hoitaa myös Bamixilla.

Jos haluat tahnaan hieman rouheamman tekstuurin, lisää mukaan vielä hieman pilkottua tomaattia ja puolikas avokadosta. Mausta suolalla, pippurilla ja limetti- tai sitruunamehulla. Sekoita hyvin, maista ja säädä makuja mielesi mukaan.

Quesadilloihin:
2 isoa kourallista maukasta cheddaria
kevätsipulia ohueksi siivutettuna
muutama kourallinen silputtua tuoretta korianteria
basilikaa silputtuna
(punainen paprika)
vihreää tai punaista chiliä

Tarjoiluun: ranskankermaa, olutta

Quesadillojen täytettä varten sekoita kulhossa juustoraaste, ohueksi viipaloitu kevätsipuli, silputtu tuore korianteri ja basilika, ohueksi viipaloitiu paprika (meiltä taisi unohtua) ja hieman hienonnettua chiliä (Muista poistaa siemenet!)


Laita kahden tortillalätyn väliin puoli kourallista täytettä. Paina tortilla tiivisti toisiaan vasten ja paista ne joko grillissä tai pinnoitetulla pannulla. Keskilämmöllä noin puolitoista minuuttia per puoli riittää hyvin rapean paistopinnan saamiseksi.

Leikkaa quesadilla neljään osaan ja tarjoile guacamolen, ranskankerman ja oluen

 Note to self: Tarvittaessa voit täyttää quesadilla valmiiksi ja laittaa ne jääkaappiin odottamaan paistamista.Täytteestä voi tehdä ruokaisamman tuunaamalla sitä vaikka kypsällä kanalla, possulla, kalalla tai merenelävillä.



tiistaina, huhtikuuta 16, 2013

Kolmen Kaverin Jäätelö


Tietokonetumpeloin muutamat reseptit, muunmuassa munakoiso-tomaatti-savulammaspastan jonnekin bittitaivaaseen. Kuvia siis on, mutta ei reseptejä. Niinpä seuraakin siis jäderapo.

Kampin K-Marketin pakastealtaasta silmille pomppasi uusi jätskimerkki Kolmen Kaverin jäätelö. Puolimaratonin läheisyydestä huolimatta lankesin ansaan Onneksi paketti oli kuitenkin vain puolen litran kokoinen.

Kardemummafanina valikoin ostoskoriin mustikka-kardemummajäätelön, joka tempreoitui sopivasti kotimatkan ajan. Kotosalla kipot ja jätskikauha esiin ja makuraati pystyyn.

Tykkäsimmekö? No kyllä, mutta. Maku ja koostumus oli sangen täyteläinen, jälkimaku todella imelä. Jollain tavalla tämä muistutti mustikka-piparkakkupiirasta, jossa on vaniljajätskiä päällä. Ei hullumpaa, mutta silti less is more, voisi toimia paremmin osana jälkiruokaa. Seuraavalla kerralla kokeilen mansikka-vaniljaa tai vadelma-valkosuklaata. Koska pakkohan nämä on läpi maistella!

Kolmen Kaverin Jäätelö on muuten pieni helsinkiläinen jäätelötehdas, joka tekee jätskit käsityönä, tuoreista, lähellä tuotetuista raaka-aineista. Jäätelöihin ei vatkata mukaan ilmaa, ne tehdään samaan tapaan kuin kotona, kermasta, maidosta, munista ja sokerista. Ja matka jäätelötehtaalta ruokapöytään on ainakin täällä Helsingin seudulla melkoisen lyhyt. Tuoretta jäätelöä, tätä kannatetaan!

Kolmen Kaverin Jäätelöitä saa Kampin K-Marketin lisäksi myös näistä paikoista. Saisiko kesäksi vielä jonnekin kivan jätskikiskan?

Kuva lainattu Kolmen Kaverin verkkosivuilta. Tämä ei ole maksettu mainos, vaan ostin jätskin ihan itse. :)

Onko joku muu jo maistellut näitä jätskejä?

lauantaina, huhtikuuta 06, 2013

Suklaapasha


Pasha on meidän suvussa  Pääsiäisenä "le tradition". Sitä on siis oltava. Olen jo kerran ennenkin uhmannut karjalaisia esiäitejäni ja tehnyt suklaapashaa. Se ei ollut hassumpaa, mutta suklaisuudessaan ei ihan vetänyt tälle Jennin supertäyteläisella ja yltiösuklaiselle pashalla. Isäni hieman muiskisteli pöydän päässä, että onko tämä nyt sitten pashaa. Mutta santsasi kumminkin.

Saattaisin muuten tarjota tätä myös muulloin kuin pääsiäisenä. Koska ehkä tämä versio oli enemmänkin suklaajälkkäri kuin pääsiäisjälkkäri. Mikä ei siis suinkaan ole huono juttu!

 SUKLAAPASHA II

250 g rasvaista maitorahkaa (meilä Deliciest)
75 g voita
1 dl sokeria
100 g tummaa suklaata (meillä 60 g tummaa ja 40 g maitosuklaata)
1 dl kuohukermaa
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 rkl keltaisia rusinoita
2 rkl mantelirouhetta

suklaata ja mantelirouhetta koristeluun
pashamuotti tai siivilä
harsoa (puhdas vauvaharso tai mikä tahansa harso kangaskaupasta käy)

Vatkaa huoneenlämpöinen pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa kerma vaahdoksi erillisessä astiassa. Kastele rusinoita vedellä jos ne tuntuvat kovilta. Sulata suklaa kattilassa ja anna jäähtyä. Sekoita voin ja sokerin joukkoon rusinat, mantelirouhe, jäähtynyt suklaaja kaakaojauhe siivilän läpi. Nostele sekaan kermavaahto kunnes seos on tasaista.

Jos valmistat pashan perinteisessä puisessa muotissa, liota kasattua muottia vedessä 15 minuuttia. Voit valmistaa pashan myös tiheään isoon siivilään, katsele ympärille ;) Kastele harso kylmällä vedellä ja puristele kuivaksi. Vuoraa alassuin seisova muotti harsolla ja kaada massa muottiin. Taittele harso, ja laita lautanen painoksi. Aseta muotti jääkaappiin lautasen päälle ainakin 3 tunniksi tai seuraavaan päivään. Poista tarvittaessa valunutta nestettä lautaselta.

Ennen tarjoilua avaa harso ja aseta lautanen pashan päälle. Keikauta pasha oikein päin. Koristele suklaalla ja mantelirouheella. Meillä koristeltiin näteillä suklaamunilla. Koristeita saa hieman "painella" pashaan jotta jämähtävät kiinni.

Note to self: Jos mantelirouhe on loppu, sen voi korvata rouheaksi hienonnetuilla mantelilastuilla. Tuplasin annoksen ja siitä riitti hyvin kuudelle aikuiselle sekä dinnerin jälkkäriksi että seuraava päivän lounaalle. Aika tuhtia settiä!

torstaina, huhtikuuta 04, 2013

Pääsiäisporon pippurinen kastike



Hieman kökköinen kuva, mutta ihana kastike.

Puheet kastikkeesta aterian kruununa eivät ole kukkua. Silloin tällöin on ihana hemmotella itseään ja toki myös muita hyvällä kastikkeella. Valmistukseen menee hitunen aikaa, mutta se todellakin kannattaa!

Pääsiäisporon kavaljeeriksi pääsi pippurikastike. Tällä kertaa se ei ollut kermainen ja tuhti, vaan tumma ja täyteläinen. Pisaraakaan ei jäänyt jäljelle.


Jos minun pitäisi keittää joku keittokirja läpi, se olisi varmaankin Michel Roux'n kastikekirja. Alla oleva ohje on peräisin juurikin sieltä.

Tämän kastikkeen tekeminen aloitetaan marinadin keittelyllä. Tein tätä puolikkaan annoksen, alla oleva ohje kannattaa siis puolittaa, jos ei aio samalla marinoida jotain.

Keitetty marinadi
20 g voita
2 porkkanaa viipaleina
2 sipulia karkeaksi silputtuna
1 sellerin varsi ohueksi viipaloituna
1 L punaviiniä
1 dl punaviinietikkaa
1 maustekimppu (timjami, laakerinlehti, persiljanvarsi, purjo) + rosmariininoksa
1/2 valkosipulia, kynnet halkaistu leveyssuunnassa
2 neilikkaa
ripaus murskattua pippuria

Sulata voi kattilassa ja kiehauta siinä kasviksia muutama minuutti. Lisää kaikki muut raaka-aineet ja kuumenna liemi kiehumispisteeseen kuumalla liedellä. Vähennä välittömästi lämpöä ja keitä hiljalleen 20 minuuttia, kuori pinnalta vaahtoa aina kun se on tarpeellista. Jäähdytä marinadi kunnolla ennen käyttöä ellet tarjoa lihaa heti samana päivänä.
Satsista tulee noin 1,5 litraa valmista lientä.

PIPPURIKASTIKE - SAUCE POIVRAD

6:lle

3 rkl öljyä
1/2 kiloa riistan puhdistustähteitä tai muita lihaisia luita
100 g porkkanaa paloiteltuna
80 g sipulia paloiteltuna
0,3 dl punaviinietikkaa
2 dl keitettyä marinadia (ks.ohje yläpuolella)
1/2 L vasikanlientä tai riistalientä
1 maustekimppu (timjami, laakeri, persiljanvarsi, purjo)
6 pippuria murskattuna
40 g kylmä voita kuutioina
suolaa ja vastajauhettua pippuria

Kuumenna öljy padassa, lisää puhdistustähteet ja ruskista ne kovalla lämmöllä. Valuta öljy ja ruskistamisen aikana irronnut rasva pois. Lisää pataan porkkanat ja sipulit ja hauduta miedolla lämmöllä 3 minuuttia. Kaada viinietikka ja marinadi kattilaan ja keitä kohtalaisella lämmöllä 5 minuuttia. Lisää liemi ja maustekimppu ja hauduta lientä 45 minuuttia. Lisää pippurit ja keitä vielä 10 minuuttia.

Siivilöi kastike pieneen kastikekattilaan. Kytke lämpö pois ja vatkaa voi kastikkeeseen pieni pala kerrallaan. Sekoita kunnes kastike on tasaista ja kiiltävää. Maista j as äädä makuja, jos tarpeen. Mausta ja tarjoa heti tai pidä lämpimänä, mutta varo ettei kastike kiehu.

Mikäli kastike joutuu odottamaan, lisää voi aivan viime hetkellä.

Note to self: Meillä kastike oli ollut pakastettuna (ennen voin lisäämisvaihetta). Kastiketta tuunattiin pienellä ruokalusikallisella viikunahilloa, koska siihen kaivattiin ihan hitunen makeutta. Myös pippuria lisättiin. Siskon maidoton kastike kiillotettiin sinisellä keijulla.

maanantaina, huhtikuuta 01, 2013

Babaa, pashaa ja sitruuna-marenkipiirasta

 

Aurinkoa, kimaltelevia hankia, keltiaisia kukkia, suklaamunia, leppoisaa yhdessäoloa, hyvää ruokaa ja viiniä. Sellainen on pääsiäinen.

Pääsiäisen ruokailut hoidettiin yhteismeningillä. Babat haettiin Branderin leipomosto, sisko oli tehnyt sitruuna-marenkipiiraan luottoreseptillään. (Kiitti Hesari!) Minä toin suklaapashan sekä poroa ja valmistin sen. Käly pilkkoi vihannekset ja kattoi pöydän, Ä tiskasi, I kuvasi, veli ja Miespuolinen söivät. :)

Suklaapashasta ja porosta tuonnempana.



SITRUUNA-MARENKIPIIRAS

Pohja:
100 g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoa
2 rkl sokeria
1/2 tl vainljaajuhetta
1/2 tl leivinjauhetta
2 rkl vettä

Sitruunatäyte:
1 1/2 dl kylmää vettä
1 1/2 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
25 g voita
1 (luomu)sitruunan mehu ja raastettu kuori
4 keltuaista

Marenki:
4 valkuaista
1 1/2 dl sokeria (meillä siro-sokeria)

Sekoita kuivat aineet käsin pehmeään voihin. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi.

Painele taikina mielellään irtopohjavuoan (halkaisija 22–24 cm) pohjalle ja reunoille noin kolmen sentin korkeudelta. Anna pohjan jähmettyä kylmässä noin 15 minuuttia.

Pistele pohjaa haarukalla ja paista 200 asteessa uunin alimmalla ritilällä noin 15 minuuttia. Käytä piiraspainoa, jotta reunat eivät valu alas: aseta leivinpaperi pohjan päälle tiiviisti ja sen päälle painoksi esimerkiksi herneitä, linssejä, riisiä tai suolaa.

Tee täyte: Mittaa täytteen ainekset kattilaan. Kuumenna seosta koko ajan vispilällä sekoittaen, kunnes se sakenee ja kiehahtaa. Ota kattila pois liedeltä.  Kaada sitruunatäyte esipaistetun pohjan päälle.

Valmista marenki: Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen voimakkaasti vatkaten. Levitä tai pursota marenki sitruunatäytteen päälle.

Nosta vuoka takaisin uuniin ja jatka paistamista uunin alimmalla tasolla noin 10 minuuttia, kunnes marenki on aavistuksen ruskistunut.

Note tot self: Pohjan voi tehdä gluteenittomaksi vaihtamalla vehnäjauhot gluteenittomiksi jauhoiksi. Tosin, pohja on seälkeen hieman murenevaisempaa. Sitruunatäytteen vehnäjauhon voi korvata maissijauhoilla, tuloksena glutteeniton täyte.

Isoon vuokaan (kuten nytkin, halkaisija n. 28 cm) täytteen voisi kuulemma tehdä puolitoistakertaisena. Ei huono idea...