maanantaina, syyskuuta 26, 2011

Suppilovahveropiiraan uudet vaatteet


Tuoreehkon Viini-lehden sivuilta osui silmiin kiinnostava suppispiiraan ohje, jota kaikeksi onneksi pääsin maistelemaan kylässä. Resepti on virkistävän erilainen omenan, inkiväärin ja yrttien maustaessa sienet. Piiras katosi koleana syysiltana vuuasta käsittämättömän nopeasti ja huuhtaistiin alas punaviinin kera.

Ohje on alunperin Krista Niiniharjun kynästä, hänelle kiitos mainiosta uudesta reseptistä perinteisten sienipiirasohjeiden joukkoon!

Omenoilla ja yrteillä maustettu suppilovahveropiiras
12:lle

Pohja:
100 g huoneenlämpöistä voita
2 1/4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
3 rkl kylmää vettä

Tai laiskan emännän valinta Sunnuntain pakastetaikina suolaisen piiraan pohja.

Täyte:
200 g tuoreita suppilovahveroita
voita ja oliiviöljyä paistamiseen
2 (salotti)sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 (kotimaista) omenaa
1 tl tuoretta raastettua inkivääriä
1/6 tl jauhettua muskottipähkinää
2 tl tuoretta hienonnettua rosmariinia
1/4 tl rouhittua mustapippuria
noin 1 tl suolaa

Muna-kermaseos:
1 muna
1 dl kuohu-/ruokakermaa (myös kaurakermalla onnistuu)
1/2 dl basilikan lehtiä hienonnettuna
100 g raastettua parmesaania

Pinnalle:
1 dl basilikan lehtiä

Nypi pohjan rasva, jauhot ja suola tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon vesi nopeasti sekoittaen. Painele taikina voidellun vuoan (22 cm) pohjalle ja reunoille. Vuoraa alumiinifoliolla reunoja myöden ja täytä esimerkiksi kuivatuilla herneillä. Esipaista pohjaa 10 minuuttia 200-asteisen uunin keskitasossa. Pistele pohja haarukalla ja paista vielä muutama minuutti.

Laiskat emännät meni ihan tuolla Sunnuntain versiolla ja hyvä tuli!

Puhdista sienet ja hienonna suurimpia. Haihduta niistä neste kuivalla kuumalla pannulla. Lisää rasvat ja paista sieniä muutama minuutti. Kuori sipulit ja omenat. Hienonna sipulit ja kuutioi omenat, lisää sienten joukkoon. Jatka paistamista noin 5 minuuttia, kunnes ainekset pehmenevät. Mausta ja sekoita.

Levitä sienitäyte pohjalle. Sekoita muna-kerman ainekset keskenään ja kaada täytteen päälle. Levitä pinnalle vielä basilikan lehtiä.

Paista uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes täyte on kiinteä ja saanut hieman väriä.

sunnuntaina, syyskuuta 18, 2011

Paistetut päärynät ja sadonkorjuutunnelmaa


Tämä on taas sarjassamme älyttömän yksinkertaista mutta käsittämättönän hyvää. Jälkiruoka niihin hetkiin, kun kaapissa ei ole mukamas yhtään mitään raaka-aineita ja oikeastaan ei edes jaksaisi tehdä mitään.

Oman puun päärynäsato on syöty, kotimaisia kauppoihin odotellessa!

Paistettua päärynää ja keksimuruja

1 päärynä / ruokailija
reilu köntti voita
fariinisokeria, muscovadoa tai ruokoasokerisiirappia
kanelia

Tarjoiluun:
Vaniljalla maustettua ranskankermaa
Bastogne keksejä murustettuna

Kuori ja lohko pääärynä. Kuumenna paistinpannu ja anna voin sulaa. Paista päärynälöhköt voissa sokerin kera. Asettele päärynät pieniin jälkiruokakulhoihin, ripottele päälle keksimuruja ja kruunuksi nokare vaniljalla maustettua ranskankermaa, päälle vielä muutama keksihippu.

Jos et halua päärynöitä niin kokeile sama setti omenoista. Toimii taatusti.

Tsajutin Satu
oli käräyttänyt nektariineja ja luumuja ja kruunannut ne sulalla suklaalla. Ei voi olla hassumpaa sekään!


Pienet Aune-päärynät puussa.
Nämä syötiin ihan sellaisenaan, superherkkuja!


Paprikat ovat puskeneet ennätysmäärän satoa tänä kesänä.
Kunhan ne vaan nyt tajuaisivat kypsyä, samoin kuin nuo tomaatit.
Onneksi niitä(kin) voi jälkikypsentää sisällä, pimeä ja omena edesauttavat asiaa!



Ruusukaalit tuloillaan, vielä pitää odotella tovi.
Lokakuussa päästään herkuttelemaan näillä!

maanantaina, syyskuuta 12, 2011

Papusalaatti


Pensaspavut ovat tuottaneet tänä vuonna avomaalla ihan uskomattoman paljon satoa, kiitos lämpimän syksyn! Meillä on kasvanut sekalaista seurakuntaa, edelliskesien jämäsiemenet käytettiin tänä vuonna pois. Tuottoisin on tainnut olla violetinvärinen Purple Queen, joka tosin muuttuu tavallisen vihreäksi keitettäessä...

Omenaminttu-blogi innoitti minutkin laittamaan satsin papuja salaatiksi. Noudatin alkuperäisohjetta melko tarkasti, mitä nyt sipuli väri hieman vaihtui ja siemenet unohtui. Ja asettelussakin taisin vähän oikaista mutkissa, mutta maukasta kuulemma oli!

Salaatti tuoreista pavuista
(4 - 6:lle)

500 g tuoreita papuja
5 tomaattia, keltaisia ja punaisia
1 punasipuli tai shalottisipuli
1 rkl sitruunan mehua
1 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl öljyä
suolaa ja pippuria myllystä

Pinnalle:
persiljaa ja basilikaa silputtuna
siemeniä tai pähkinöitä, jos kaapista löytyy

Silppua tai viipaloi sipuli renkaiksi. Sekoita pienessä kulhossa sitruunamehu, etikka, hunaja, öljy sekä suola ja lisää joukkoon sipulirenkaat maustumaan.

Huuhtaise papuset, nipsauta niistä pieni pala pois kannasta. Keittele napakan kypsiksi, noin 8-10 minuuttia papujen koosta riippuen. Kaada lävikköön ja huuhdo nopeasti kylmällä vedellä.
Viipaloi tai kuutioi tomaatit.

Kaada pavut laakeaan tarjoiluastiaan, lisää tomaatit ja punasipulit liemineen. Sekoita varovasti nostellen. Lisää mukaan silputtua persiljaa ja basilikaa sekä suosikkipähkinöitä tai siemeniä, jos niitä sattuu kaapissasi olemaan.

Tähän sopisi oivasti mukaan myös fetajuusto, jos haluaa tästä vielä vähän ruokaisamman lounaan! Pavuthan ovat mainio proteiinin lähde.

tiistaina, syyskuuta 06, 2011

Säilötyt vihreät tomaatit


Kesäparatiisin kasvihuoneen tomaatit eivät halua kypsyä. Niitä pitää maanitella ja suostutella. Viime viikonloppuna aloin jo uhkailemaan kasviraukkoja: osa tomaateista päätyikin säilykkeiksi. Lähinnä kyllä se avomaalle päätynyt Tanskan vienti, jonka ei pitänyt edes tuottaa mitään. No, tulipa 1kg raakoja pieniä palleroita. Eikun etikkakylpyyn, mausteet mukaan ja jääkaappiin maustumaan.

Innoituksen aiheeseen sain Punavuori gourmet'n keittiöstä sekä uusimmasta GRV:stä. Ohjeita yhdistelin muutamastakin eri paikasta.

Säilötyt vihreät tomaatit
1 isohko tölkillinen

1 kg vihreitä tomaatteja
1 l vettä
1 rkl merisuolaa

Mausteliemi:

5 dl vettä
2,5 dl väkiviinaetikkaa
3 dl sokeria
10 neilikkaa
1 kanelitanko
10 kokonaista valkopippuria
0,5 rkl sinapinsiemeniä

Pese tomaatit huolellisesti ja pistele tomaattien kuoret haarukalla. Kiehauta vesi, lisää suola ja keitä tomaatteja varovasti noin 10 minuuttia. Nosta tomaatit vedestä ja irrota kuoret, jos jaksat. Minä en jaksanut, vaikka olisi kyllä kannattanut, nätimpi lopputulos!

Kiehauta mausteliemen vesi, etikka, sokeri ja mausteet. Lisää tomaatit mausteliemeen ja anna kiehua hiljalleen läpikuultaviksi. Varo, etteivät tomaatit kiehu rikki.

Nostele tomaatit puhtaisiin kuumiin lasitölkkeihin ja kaada liemi päälle. Sulje tölkit (muista kiehauttaa kannet!)

Säilytä kylmässä ja pimeässä. Tomaattisäilyke on valmista tarjottavaksi viikon kuluttua, mutta voit toki antaa maustua pidempääkin. Tungin varmaan tuon isomman tölkin vähän turhan täyteen, koska nuo päällimmiset tomskut ei ole ihan kokonaan liemen alla. Mutta veikkaanpa, että nämä tulee syötyä meillä suhteellisen pian. Palaan raportoimaan vielä mausta, kunhan päästään maistelemaan.

Niin että jos sinulla on raakojen tomaattien ylityuotantoa, niin tällä reseptillä kannattaa kokeilla jalostaa asiaa vähän eteenpäin.

torstaina, syyskuuta 01, 2011

Teehetki


Tällä viikolla ei ole hommat menneet putkeen oikein millään saralla. Moskaa on mennyt tuulettimeen oikein urakkakaupalla.

Niinpä hellin itseäni ja ostin uusimman Glorian Ruoka ja Viini-lehden ja Clipperin Lemon & Ginger-yrttiteetä. Yleensähän minulle ei yrttitee oikein uppoa, lienee jotain lapsuuden traumoja koivunlehtiteestä aka vihtavedestä... Mutta tämä oli ihanaa, raikasta ja virkistävää. Kesällä tekisin tästä jääteetä, nyt se maistui kuumana villasukat jalassa.

Clipperin pakkaukset on jotenkin viehkoja. Mutta sitä jaksan kyllä ihmetellä, että kuinka voi olla niinkin visuaalisesti kauniilla lehdellä kuin GRV niin köpöisen näköiset kotisivut, 2010-luvulla. Haloohei!