torstaina, maaliskuuta 31, 2011

Torstaimuffinssit perjantaiksi



Saimme perjantai-illaksi kyläkutsun, joten leivoin illalla vähän makiaa ja paistelin karitsanjauhelihasta vartaita. Arki-iltana en ihan kauheasti jaksanut alkaa turaamaan, joten päädyin leipaisemaan nämä nopeat ja maistuivat muffinssit. Ohje löytyi Patalinnusta, kiitos ja kumarrus sinne suuntaan! Todella nopea ja toimiva ohje. Pakkohan näitä oli maistaa ennen postaamista...

Ihan pikkiriikkisen päädyin säätämään taas omiani, kaapin sisällön sanelemana. Suluissa omat säädöt. Toimi näinkin.


Valkosuklaa-vadelmamuffinssit


2 munaa
1 dl sokeria (0,75 dl)
1 dl rahkaa (Valion kuningatarrahka)
100g voita
2,5 dl vehnäjauhoja (2 dl vehnäjauhoa + 0,5 dl spelttijauhoa)
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
100g valkosuklaata (maitosuklaata)
100g jäisiä vadelmia (tai mustikoita)

Rouhi suklaa. Osa suklaasta saa jäädä reiluiksi hipuiksi, niin että muffinsseissa on ihania kunnon kokoisia sulan suklaan osumia. Sekoita munat ja sokeri puuhaarukalla. Sulata voi ja sekoita joukkoon rahkan kanssa. Lisää kuivat aineet, pieneksi rouhittu suklaa ja vadelmat. Sekoita tasaiseksi. Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 15min-20min. Patalinnussa tällä ohjeella tuli tasantarkkaan 12 muffinssipellin muffinssia, meillä 11 kpl

keskiviikkona, maaliskuuta 30, 2011

Vaniljainen Crème Brûlée


Viikonloppuna rohkaistuin kokeilemaan klassikkojälkiruokaa, paahtokermavanukasta. Tutummin siis crème brûlée.

Jälkiruuathan ei ole mun vahvinta alaa ja jälleen kerran se tuli todistetuksi. En saanut massaa millään hyytymään uunissa. No, ei liene ihme, kun keltuaisen sijaan nakkasin massaan koko kananmunan.

Olin kyllä lukenut reseptin juu, mutta luetun ymmärtämisessä ja toteuttamisessa meni jotakin pieleen... No, maistuihan tuo uunissa paahdettu vaniljakeittokin, rapealla sokerikuorella toki. Kuvassahan nämä näyttävät ihan oikeanlaisilta, mutta kuva ei kerro ihan koko totuutta.

Hyytymisaikaan vaikuttaa varmaan myös tuo vuuan koko. Mulla oli aika korkeat eli liekö vaikuttanut. Nämä oli uunissa kuitenkin sellaisen 60 minuuttia.

Aion ottaa tästä reseptistä revanssin, ehdottomasti. Alunperin Antti Vahteran kynästä.

Crème Brûlée
6:lle

Ainekset:
2,5 dl kuohukermaa
0,5 dl maitoa
1 vaniljatanko
0,75 dl sokeria 3 munankeltuaista
fariini- ja kidesokeria koristeluun

Valmistusohje:
Halkaise vaniljatanko ja kaavi sisus veitsen hamarapuolella sokerin ja keltuaisten joukkoon. Vatkaa sokeri ja keltuaiset kovaksi vaahdoksi. Lämmitä kerma, maito ja vaniljatanko kiehumispisteeseen. Kaada kermamaito keltuaisvaahtoon ja sekoita hyvin, jotta vanilja ei jää kulhon pohjalle. Jäähdytä seos kylmäksi. Jaa seos annosvuokiin, jotka ovat pakkauksessa. Kypsennä vanukkaita 50-60 minuuttia 95 asteisessa uunissa. Anna jäähtyä hyvin. Juuri ennen tarjoilua ripottele pinnalle hieman fariini-kidesokerisekoitusta. Paahda pinta rapeaksi oheisella käsikaasupullolla. Tarjoa lisukkeena tuoreita hedelmiä tai raikasta sorbettia.

sunnuntaina, maaliskuuta 27, 2011

Lauantailounasta Café Pirittassa


Meillä oli ihania viikonloppuvieraita ja parin päivän aikana tulikin kokattua kaikenlaista ja oltua vieläpä ulkolounaallakin.

Lauantaina käväisimme Hakaniemen hallissa, joka on aina yhtä symppis paikka. Nälkähän siinä tuli ostostelun lomassa. Mukavat lauantailounaspaikat ovat aina kullanarvoisia. Onneksi siskoni oli kartalla tässä aiheessa ja opasti meidän Tokoinrannan viehkoon Café Pirittaan. Jotenkin mulla on mennyt tämä Café Ursulan sisko ihan ohitse, mutta onneksi epäkohta tuli nyt korjattua. Iso, valoisa ja tyylikäs sali, kätevä sijainti Hakiksessa. Kesää silmällä pitäen Pirittassa on ihana iso terassi Töölönlahdelle. Ja ystävällinen palvelu!

Piritta on mukana City-lehden Syö Helsinki-kampanjassa. Niinpä päädyimme kokeilemaan tarjolla ollutta kampanja-annosta, käristettyä häränrintaa ja piparjuurikastiketta. Kivan rustiikki husmanskost-annos. Maistuva ja todella täyttävä satsi. Kunnolla tehdyt lohkoperunatkin maistuivat, myös muillekin kuin seurueen perunafanille.



Osa seurueestamme lounasteli linssi-valkokaalikeiton ja tuoretta focacciaa. Oli kuulemma ihan erinomainen soppa! Jälkkäriksi napattiin vielä kaffet ja pientä makeaa.


Suolapala- ja kakkutiski oli houkutteleva. Ja ainakin minun silmääni näytti, että täällä herkkuja leivotaan ja tehdään myös itse! :)

sunnuntaina, maaliskuuta 20, 2011

Arkisia asioita - Paahdetut kasvikset


Tämä juttu on sarjaa pyhä yksinkertaisuus. Melkein ei edes kehtaa blogata tällaista, kun kaikkihan tällaiset asiat tietää. Vaan laitanpa nyt kumminkin.

Paato-osuuden kasvismixiä voi vaihdella sesongin ja mielen mukaan. Välillä (lue: kun nahka kestää) on ihana paahtaa ensin matalassa lämpötilassa vähän kirsikkatomataatteja.
Pinjansiemenet voi vaihtaa pähkinöiksi, kurpitsansiemeniksi tai auringonkukansiemeniksi, mitä nyt sattuu kaapista löytymään. Etikan voi korvata sitruunamehulla. Ja jos haluaa oikein herkutella niin vuolaisee valmiin satsin päälle vähän parmesaania.

Salaatti paahdetuista kasviksista
Neljälle

1 keskikokoinen kesäkurpitsa
1 keskikokoinen munakoisa
1/2 punainen paprika
1/2 keltainen paprika
2 punasipulia

Mausteöljy
oliiviöljyä
punaviinietikkaa
1 solo valkosipuli silputtuna
suolaa
pippuria
kuivattua timjamia
kuivattua basilikaa

Lisäksi:
Vihreää rapeaa salaattia, babypinaattia
paahdettuja pinjansiemeniä
Lihaa, kanaa, kalaa, halloumia, fetaa tai raejuustoa syöjien mukaan, n. 100g / hlö.

Laita uuni lämpenemään 225 asteseen.

Pese ja pilko kasvikset. Levitä ne pellille tai kahdelle. Sekoita öljy, etikka ja mausteet ja sudi se kasviksille.

Paahda kasviksia uunissa noin 20 minuuttia, paistoaika riippuu aina uunista. Kasvisten pitäisi kuitenkin saada kaunis, paatunut pinta ja vähän väriä.

Siirrä haaleat kasvikset pelliltä kulhoon ja sekoita tarvittassa sekaan vielä liraus öljyä ja/tai etikkaa. Maista ja säädä makuja, jos tarvetta.

Kokoa salaattipohja laakeaan kulhoon lisää päälle kasvikset, ropsauta päälle pinjansiemenet. Protskut voi halutessaan laittaa esille erilliselle vadille.

lauantaina, maaliskuuta 19, 2011

Suklaa-vadelmabrownies


Selaimeni kirjanmerkit-osasti suorastaan pullistelee kaikenlaisia kokeile tätä-reseptejä. Sieltä bongasin tämän ihanan, vadelmaisen suklaaherkun. Tämä sopi loistavasti kotitekoisten burgereiden jälkkäriksi.

Tein brownien pienen apukokin avustamana, jonka suosikkihommia oli sähkövatkaimen käyttäminen ja taikinakulhon kaapiminen! Taisi mennä paita vaihtoon leivontasession jälkeen!
Olin mitannut ainekset valmiiksi rasioihin ja otin ne vain mukaan. Lähtöhässäkässä unohdin kameran ja kännykamerakuvista tuli aika kauheita. Niinpä kuvituksena on tällä kertaa muutama yleissuklaakuva, joissa on vähän oudot valot....

Resepti on bongattu Pullahiiren leivontanurkasta, josta kannattaa kurkata Pullahiiren kuvat browniesta, nättejä! Ihan alunperin resepti on kuulemma täältä. Ja kerrankin noudatin reseptiä!

Suklaa-vadelmabrownies


230 g 70% tummaa suklaata
115 g voita
300 g sokeria
5 munia
70 g vehnäjauhoja
70 g kaakaojauhetta
250g vadelmia

Sulata suklaa. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen, vatkaten joukkoon.
Sekoita vehnäjauhot sekä kaakao sekaisin ja lisää joukkoon. Lisää lopuksi sulatettu suklaa ja sekoita massa tasaiseksi. Vuoraa 30x20cm vuoka leivinpaperilla. Levitä vuoan pohjalle vadelmat ja niiden päälle browniemassa.

Paista 170 asteessa 25-30 min. Anna jäähtyä. Brownies jää kosteaksi sisältä.

Tarjoile esim. vaniljajäätelön kanssa tai tee Jane Caronin alkuperäisestä reseptistä löytyvä vadelma-mascarponevaahto ja tarjoile sen kanssa.

maanantaina, maaliskuuta 14, 2011

Chili-suklaa pannacotta


Sunnuntain soppalounaan jälkkäri syntyi pakastimen uumenista löytyneestä kermasta, kaapin perällä lymyilleestä suklaasta ja tujauksesta chiliä. Kyllä, nuukana tyttönä laitoin kerman pakastimeen, kun en ehtinyt käyttää sitä. :)

Ohjeen bongasin chilifoorumilta
, jossa nimimerkki MikaK oli ahkerasti kokeillut erilaisia versiota asiasta. Minä siis vain poimin parhaat vinkit ja vähän mukailin reseptiä omaan makuuni ja kaappien sisältöön sopivaksi.

Chili-suklaa pannacotta
4-6:lle

3 dl kuohukermaa
3 dl täysmaitoa
3 liivatelehteä
3 tl ruokotomusokeria
1tl jauhettua vaniljaa
180g tummaa 70% suklaata (meillä Fazerin Premium)
2,5 kierrosta chiliä myllystä

Koristeeksi tummaa suklaarouhetta

Aloita laittamalla liivate runsaaseen kylmään veteen likoamaan. Laita sitten kerma, paloiteltu suklaa, chili, sokeri ja vanilja paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna varovasti kiehuvaksi, muista hämmennellä ahkerasti. Mausta seosta ja lisää chiliä, jos haluat tulisempaa. Liota kuivaksi puristetut liivatteet kerma-suklaa seokseen.

Kaada seos siivilän läpi annoskulhoihin ja kelmuta. Anna jäähtyä ja jähmettyä jääkaapissa n. 4 tuntia. Koristele pinta suklaarouheella, jos haluat.

Chili tuntuu tässä jälkkärissä mukavana pienenä jälkipoltteena. Chilin määräähän voi jokainen säätää makunsa mukaan!

Pakko tunnustaa, että aloitin tämän tekemisen vähän turhan myöhään. Halusin vähän kiihdyttää jähmettymisvaihetta ja laitoin kupposet lopuksi pakastimeen. Lopulta ne olivatkin siellä hieman turhan pitkään, joten näistä tuli hieman jäädykkeen oloisia...

lauantaina, maaliskuuta 12, 2011

Vaaleanpunainen Lady


Meillä ei ole taidettu viikolla syödä oikein mitään bloggaamisen arvoista, joten ei kai auta muu kuin kirjoittaa sitten pari sanaa viinistä, kun jotain haluaa blogata.

Olen viime aikoina jotenkin kovasti tykästynyt noihin puolikkaisiin kuohupulloihin. Juuri sopivasti arjen piristystä kahdelle ihmiselle! Viimeisin kokeilu näissä oli Duval-Leroy Lady Rose, joka on Alkon tilausvalikoimaa. Sattumoisin sitä löytyi myös erään myymälän hyllystä, josta se napattiin sitten matkaan.

Tämä rosesamppanja on tehty 100%:sti Pinot noir-rypäleistä. Se on pehmeän täyteläinen, pienestä makeudestaa huolimatta raikas samppanja. Jäännössokeria on 25g/l ja Alkon sivuilla sitä kuvataan kuivaksi. Minun mielestäni tämä meni kyllä vahvasti puolikuivan suuntaan...
Väri on kauniin vaalenapunainen, hieman oranssiin vivahtava. Sopii oivasti romanttiseen iltaan tai aamuun. Tai niille, jotka eivät ihan kuivista kuohuvista tykkää. Heitäkin on, vaikka itse tykkäänkin eniten rutikuivasta.

Ne muut, kivan hintaiset (n. 15e) Alkossa myytävät puolikkaat samppikset ovat muuten Pannier Sélection Brut ja Baron-Fuenté Grande Réserve Brut. Näistä tuo Pannier on oma suosikkini.

Tähän voisi joku tietenkin sanoa, että mitä järkeä on ostaa puolikas pullo, kun 19,90 hintaan saa sen halvimman kokonaisenkin samppanjan. Noh, kun ei sitä kokonaista tule juotua. Ja mieluummin juon laatua kuin määrää.

sunnuntaina, maaliskuuta 06, 2011

Smetanahaudutettu hapankaali


Miespuolinen oli jo tovin ehtinyt kärttää hapankaaliruokaa, kunnes se tänään sitten yht'äkkiä toteutuikin. Laskiaissunnuntain ulkoilun jälkeen päätimme käväistä ihanassa maatilapuodissa tuhlaamassa joulupukin tuomisia. Ja sieltähän tarttui matkaan luomuhapankaalia ja myös West Charkin hirvimakkaraa. Eihän siinä sitten muuta kuin padat tulille ja Riesling-pullo esille. Meillä syötiin tänään (laskiaispullan lisäksi) makkaraa ja kaalia. Innoittajana toimi Kokit ja Potit-blogin resepti, jota vähän muuntelin. Eihän sitä nyt kaikkia reseptin aineita voi ihmisellä kaapissa olla... Saati muista niitä kaupasta ostaa!

Smetanassa haudutettua hapankaalia ja pekonia


reilu 1/2 pkt (90g) pekonia
n.400g hapankaalia
1 sipuli
1 prk smetanaa (120g)
lihalientä
2 tl hunajaa
(suolaa)
mustapippuria

Leikkaa pekoni pieneksi silpuksi ja paista niitä sipulin kanssa muutama minuutti. Pekonin ei tarvitse olla täysin ruskistunutta. Lisää joukkon smetana ja lihaliemi sekä hapankaali. Sekoita. Hauduta pienellä lämmöllä noin tunnin verran välillä sekoitellen. Mausta hunajalla, sekoita ja anna hautua vielä hetki. Maista ja lisää hivenen suolaa halutessasi. Rouhi joukkoon mustapippuria. Tarjoile makkaroiden kera. Sopisi varmasti lisukkeeksi myös vaikka kyljyksille tai muulle possumuonalle. Tai syö sitten ihan vaan sellaisenaan!



Ja onhan meillä ennenkin kokattu hapankaalista: piirasta ja kasaria.