sunnuntaina, helmikuuta 20, 2011

Pakkaspäivän poropata



Pataruoka sopii täydellisesti pakkaspäivään. Lisäksi se on ihana ruoka leppoisalle sunnuntailounaalle: valmistuu kuin itsekseen ja kastikettakaan ei tarvitse tehdä lihalle erikseen.
Meillä tämä ruoka toteutettiin poron etuselästä ja lavasta, sitä kun sattui olemaan sopivasti pakkasessa. Respeti on peräisin keittiömestari Arto Rastaan kynästä, tuoreimmasta Viini-lehden numerosta. Pieniä omia muutoksi mukana, toki. Lisäsin sienet pataan vasta paljon myöhemmin kuin alkuperäisreseptissä. Lienee makuasia.

Kuva ruma, ruoka hyvä. Jopa riistasta ei niin kovasti pitävä ruokailija santsasi!

Talvinen lammaspata
4-6 annosta

600g kuutioitua lampaanpaistia
3 tl suolaa
jauhettua mustapippuria myllystä
2 rkl vehnäjauhoja
1 rkl hienonettua rosmariinia
2 rkl voita
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä tai 1/2 solo valkosipuli
2 porkkanaa
1 rs (200g) herkkusieniä
4 viipaletta parmankinkkua tai pekonia
1 l lihalientä tai vettä

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Mausta lihat kulhossa reilusti suolalla ja pippurilla. Sekoita joukkoon jauhot ja rosmariini.
Kuori ja kuutioi vihannekset reiluiksi paloiksi.

Ruskista lihat voissa paistinpannulla tai padassa. Lisää joukkoon parmankinkku tai pekoni. Lihoihin saa tulla kunnollinen ruskea paistopinta. Älä lataa pannua liian täyteen vaan paista mieluummin pienissä erissä.

Kaada lihat pannulta pataan tai jos paistoit ne padassa niin ota ne sivuun. Paista pannulla tai padasa kasviksia viitisen minuuttia. Nosta lihat ja påarmankinkku/pekoni takaisin sekaan tai kaada vihannekset mukaan pataan.

Kaada lihaliemi mukaan pataan hiljalleen koko ajan sekoittaen. Siirrä pata uuniin ja kypsennä ainakin n. 1,5 tuntia. Noin puoli tuntia ennen padan valmistusmista lisää mukaan puhdistetut, pannulla paistetu herkkusienet. Voit valmistaa padan myös liedellä hauduttaen, jos uunissa on ruuhkaa.

Tarjoile lempilisukkeesi kanssa. Meillä oli tällä kertaa haudutettuja spelttihelmiä, paistettua savojinkaalia ja kukkakaalipyrettä.

Note to self: Tuli aika suolaista, johtui ilmeisesti lihaliemestä. Vähennä ensi kerralla suolaa ja lisää lopuksi, jos tarvetta.

Padan kyytipoikana toimi Jacob's Creek Johann 2004. Viini yllätti erittäin positiivisesti, kiitokset Pirkkebyhyn! :)