keskiviikkona, kesäkuuta 23, 2010

Kostuketta kanalle: Salsa Romesco


Tämä alunperin katalonialainen kastike eksyi meidän keittiöön Avaruusaseman kautta Maku-lehden uudistuneelta verkkosivulta. Vaikka koen, että en ehkä ihan ole Maku-lehden suurin fani, niin uudistuneet kotisivut kätevine reseptihakuineen ovat kyllä ihan jees juttu!

Salsa Romesco

1/2 dl manteleita (meillä korvattiin pinajnsiemenillä)
4 kpl valkosipulinkynttä
2 kpl tomaattia
1 kpl punaista paprikaa
2 kpl paahtoleipäviipaletta (paahdettuna)
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta (meillä savustettu)
1/2 tl cayennenpippuria
2 rkl punaviinietikkaa
1/2 dl ruokaöljyä

Hienonna mantelit, kuoritut valkosipulinkynnet, paloitellut tomaatit, paloiteltu paprika ja kuutioidut leipäviipaleet tehosekoittimessa. Lisää loput aineet ja anna koneen käydä kunnes seos on tasaista. Tarkista maku.

Tarjoa romescoa esimerkiksi grillatun broilerin, kalan ja vihannesten seurana tai sipaise kastiketta paahtoleivälle.

Maku-lehden vinkki: Nopean perunasalaatin teet sekoittamalla romescua paloiteltujen keitettyjen perunoiden joukkoon.

Muita grilliherkkujen kyytipoikia voisivat olla vaikkapa tässä taannoin kokattu Salsa Verde, Salsa Chimichurri, Mojo ja miksei tuo aina yhtä ihana pesto.

Näihin kuviin ja tunnelmiin, Soppakellari suuntaa heti huomenna Juhannuksen viettoon maaseudun rauhaan. Mittumaaria!

lauantaina, kesäkuuta 19, 2010

Uunituoretta aamulla


Viikonloppuaamu ja jääkaapissa on lähinnä vain valo ja muutama vanha juustonkäntty. Meillä sitä sattuu aina välillä, ei voi mitään. Tai voipas, onneksi blogistaniasta löytyy apua tähänkin tilanteeseen. Resepti Pionilaaksosta, kiitos ja kumarrus sinne. :)

Eihän nämä siis mitään croissuja ole, mutta ehdottoman maistuvia ja tuoreita. Enää ei harmittanut edes tyhjä jääkaappi ja se homehtunut leipä.

Nopeat juustosarvet
noin 16 kpl

4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
2 dl kermaviiliä tms.
0,5 dl öljyä tai voisulaa
täytteeksi juustoraastetta, aurajuustoa, kinkkua tms.

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää kermaviili ja öljy. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta älä vaivaa enempää kuin on välttämätöntä.

Jaa taikina kahteen osaan ja pyörittele ne palloiksi. Kauli pallerot n. 30 cm halkaisijaltaan oleviksi ympyröiksi ja jaa molemmat taikinapyörällä kahdeksaan osaan.

Jaa täyte sektoreille ja kääri tiukoiksi rulliksi leveämmästä päästä alottaen. Voitele valmiit sarvet munalla ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.

sunnuntaina, kesäkuuta 13, 2010

Sadepäivän säilöntää: Raparperichutney


Sateisen ja kylmän viikonlopun ainoa mukava puoli on se, että sisällä on kiva olla lämmitellä tupaa. Samalla voi vaikka keitellä chutneytä. Meillä sisko pisti chutneyt porisemaan Kettuterroristien ohjeella ja iskä ihasteli Kmsun:n hienoja luontokuvia. Suosittelen samaa, kun kerran nyt sunnuntainakin sataa.

Punainen raparpeichutney

500 g raparperia kuorittuna ja paloiteltuna
2-4 punasipulia kuorittuna ja silputtuna
2-3 rkl makeaa chilikastiketta
3 dl hillosokeria
2 dl fariinisokeria
1-2 rkl raastettua, tuoretta inkivääriä
1 dl valkoviinietikkaa
ripaus suolaa

Laita ainekset kattilaan sekaisin ja keittele miedolla lämmöllä, kunnes raparperi pehmenee ja chutney sakeutuu. Ainakin meillä sai keitellä ihan hyvän tovin... Purkita kuumana.

Tätä maisteltiinkin heti: Sopi yllättävän hyvin parilalla paistetun lohen kanssa. Ja kivasti komppasi myös grillattua naudan uffea.

Kuva taattua kännykkäkuvauslaatua, josta muuten yllätyin positiivisesti!

keskiviikkona, kesäkuuta 09, 2010

Kesäjuomia, 2. näytös


Seuraa lisää kesäjuomia. Voisilmäpelin jäätee innoitti minutkin kokeilemaan, millaista jääteetä syntyy rooiboksesta. Sehän ei varsin ole mitään teetä, vaan punapensaan lehtiä. Mutta mainio jäätee tästäkin syntyi ja vieläpä kofeiiniton. Mittasuhteet ei oikein omassa versiossani selvinneet, tein tämän tunteella ja ahkerasti maistellen.

Sitruunalla ja persikalla maustettu rooibosjäätee

sitruunalla ja omenalla maustettua rooibosta
vettä
ruokosokerisiirappia
sitruunamehua
periskkamehua

koristeeksi ja lisämaun antajiksi:
persikan lohkoja
sitruunamelissaa
minttua
sitruuna- ja limeviipaleita

Kiehauta vesi ja hauduta Rooibosta reilu satsi, meillä oli useampi litra ja käytin hauduttamiseen kattilaa. Lisää juomaan ruokosokerisiirappia (tai hunajaa tai sokeria), sekoita ja anna sulaa. Jäähdytä juoma. Lisää joukkoon sitruunamehua (puristin yhden sitruunan mehut), maistele ja tasapainota sokeri ja hapokkuus.Sekoita joukkoon persikkamehua. Kaada kannuun ja koristele persikkalohkoilla, yrteillä ja sitruslohkoilla. Tarjoile jäiden kanssa ja nauti kesäauringosta!

Vinksu: Eevalla oli hyvä vinkki sitruslohkojen lisäämisestä: laita ne juomaan vasta juuri ennen tarjoilua. Näin niistä ei liukene juomaan karvasta makua.

Ja muuten, rooiboshan oli sitä teetä, mitä afrikkalainen Mma Ramotswe aina nautiskeli, oli tilanne mikä tahansa. :) Loistavaa, hyväntuulista kesälukemistoa!

tiistaina, kesäkuuta 08, 2010

Alkukesän mehu raparperista


Meillä on kesäparatiisissa aivan hillitön penkki raparperia. Vaikka sitä on pienennettykin, niin sen tuotantokapasiteetti on enemmän kuin mitä yksi keskivertoperhe pystyy kuluttamaan vaikka kuinka hilloaisi, leipoisi ja keittäisi mehua. Niinpä jaksan aina hämmästellä kauppojen raparperin kilohintaa, 3,95e tänäänkin Stockalla... Tuolla hinnalla en varmaan olisi raaskinut alkaa mehunkeittoon.

Tämän mehun keittelin viikonloppuna, kun kaapissa oli kuivettunutta vaniljatankoa. Hauskan näköinen ja ihanan makuinen mehu. Ja mikä väri!

Resepti löytyi Maku-lehden sivuilta, jotka on muuten ihan uudistuneet.

Vaniljainen raparperimehu

1,5 kg raparperia
6 dl vettä
1 kpl vaniljatankoa
500 g sokeria

Huuhtaise ja paloittele raparperit, kiehauta vesi. Lisää kattilaan raparperit ja halkaistu vaniljatanko.Keitä kannen alla miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes raparperit ovat täysin pehmenneet.

Siivilöi mehu ja kaada se takaisin kattilaan.Kuumenna mehu ja liuota joukkoon sokeri. Anna mehun kiehahtaa. Kuori pinnalle muodostunut vaahto reikäkauhalla pois.Pullota mehu puhtaisiin pulloihin. Anna jäähtyä huoneen lämmössä. Säilytä mehu kylmässä.

Reseptillä syntyy noin 1 litra mehutiivistettä. Laimenna mehua juomaksi vedellä tai kivennäisvedellä. Voisi kokeilla myös, mitä syntyisi kuivan kuohuviinin kanssa.

Note to self: Tästä tuli melkoisen makeaa eli ensi kerralla ihan himpun verran vähemmän sokeria. Makuasioitahan nämä ovat...

Ja kun sitä raparperia nyt on niin näitä chutneytäkin voisi kokeilla...