maanantaina, huhtikuuta 26, 2010

Kevätherkkuja: Parsaa ja Béarnaise-kastike


En sanoisi, että kastikkeet olisivat mitenkään bravuurejani, mutta jotenkin niiden kanssa on aina selvitty. Pakkohan sitä on yrittää, kun kaupan pussikastikkeet ei maistu. Ja kevät ilman parsaa ja Béarnaisea ei ole mistään kotosin. Respetivinkkiä löytyi tällä kertaa Maikkarin kotisivuilta. Ei mikään painonvartijan ihanneiltapala, mutta todella herkullista! Kiitokset vielä torstai-illan ihanille vieraille.

Béarnaise-kastike

½ dl valkoviinietikkaa
1 ½ dl valkoviiniä
2 salottisipulia
5 valkopippuria
rakuunan oksia
6 keltuaista
300 g voita
½ sitruuna
tuoretta rakuunaa

Laita etikka, viini, pippuri, kuutioitu sipuli ja rakuunan oksat kattilaan. Keitä kasaan, kunnes jäljellä on puolet.

Siivilöi mausteliemi puhtaaseen teräskulhoon tai kattilaan. Erottele kattilaan keltuaiset ja sulata voi toisessa kasarissa. Vatkaa keltuais-viiniSeosta vesihauteessa kunnes se on kuohkeaa ja paksua. Huomaat kyllä, kun seoksen rakenne alkaa muuttua kypsyessään. Tässä vaiheessa kannattaa olla tarkkana, ettei seos kypsy jopa liikaa. Ota pois lämmöltä ja kaada huoneenlämpöinen sula voi joukkoon ohuena nauhana, pikkuhiljaa. Vatkaa samalla voimakkaasti. Maista, tarkista suola ja lisää tarvittaessa. Mausta silputuilla yrteillä (perinteisesti rakuuna, timsku ja persiljakin toki käy) ja sitruunanmehulla. Tarjoile välittömästi parsan kanssa. Sopii loistavasti myös grillatulle entrecôtelle!

* Itse käytin voin kirkastettuna eli sulatin sen hitaasti ja käytin vain pinnalle nousseen kirkkaan osan. Pohjalle jääneelle heraosalle en oikein osannut tehdä mitään. Osaisiko joku vinkata, mihin sen voisi käyttää?

Vinksu Pastanjauhajien kommenttilootasta: Jos kastike alkaa juoksettua, lisää joukkoon ruokalusikallinen kylmää vettä ja vatkaa voimakkaasti. Pitäisi kuulemma pelastaa tilanne. :) Tai sitten se perinteinen kananmunan keltuainen-kikka. Sitäkin on joskus jouduttu koittamaan.

keskiviikkona, huhtikuuta 21, 2010

Lämpimäisiä iltateelle: tomaatti-oliivivuokaleipä


Miepuolisesta on kehkeytynyt uuden keittiön ja erityisesti uuden uunin myötä varsinainen kotileipuri. Viikonloppuna hän pyöräytti tuoreimman Glorian R & V:n ohjeella ranskalaisa tomaatti-oliivileipää iltateen seuraksi. Tämä oli aika pikainen taikina eli koostumus oli enemmänkin muffinimainen ja todella mehevä. Siitä varmaan juontuu myös tuo lehdessä käytetty nimikin, kakku. Helppoa ja aika nopeaakin, jos pitää nyhjäistä jotain vierastarjottavaa melkein tyhjästä ja tiukalla aikataululla.

Meidän leipävuoka on aika iso ja leveä. Korkeampi ja ehkä vähän sievempi leipä olisi tullut kapoisammalla vuolla, niin kuin vaikkapa Voisilmäpelissä.

Ranskalainen tomaatti-oliivikakku
(1 leipä)

4 kananmunaa
2 dl maustamatonta jogurttia
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
2 tl kuivattua basilikaa
3/4 tl mustapippuria
4 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
100g emmentaljuustoa
3/4 tl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 dl (täytettyjä) oliiveja
1 rkl tomaattien öljyä

Lisäksi:
1/2 rkl pehmeää voita vuuan voiteluun
2 rkl pinjansiemeniä

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Voitele leipävuoka pehmeällä voilla. Tai jos halukat tarjoata leivän paperikääreessä, vuoraa vuoka leivinpaperilla. Leikkaa leivinpaperista vuoan pohjan ja seinämät peittävä pala. Leikkaa viillot paperin kulmiin, jotta se asettuu siististi vuokaan. Asettele paperi vuokaan ja leikkaa reunojen yli jäävä osa pois.

Riko kananmunien rakenne kulhossa. Lisää jogurtti ja mausteet ja sekoita tasaiseksi. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseos taikinaan. Kuutioi juusto pieniksi kuutioiksi ja leikkaa tomaatit reiluksi paloiksi. Oliivitkin voi leikellä puoliksi halutessaan. Sekoita juusto, tomaatit, oliivit ja öljy taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Ripottele pinjansiemenet pinnalle. Paista leipää uunin keskitasossa noin 1 tunti. Anna leivän jäähtyä vuoassaan hetki ennen kumoamista. Leipä on parhaimillaan paistopäivänä. Yli jääneen leivän voi säilyttää jääkaapissa. Paahda tai lämmitä leipä ennen tarjoamista.

Vinks. Leivän sattumia voi vaihdella, Gloriassa ehdotetaan esimerkiksi vuohenjuustoa tai homejuustoa. Kinkku ja paistettu kesäkurpitsakin kuulostivat kerrassaan mainiolta.

tiistaina, huhtikuuta 13, 2010

Blogiklassikko: Jamien pekoni-parsakaalisalaatti


Tämä blogiklassikko tupsahti mieleen tiistai-illan ruokakauppailuahdistuksessa. Viimeksi tätä taidettiin tehdä Jannan keittiössä. Ja kyllä, tämä on hyvää ja tähän jää koukkuun. No, salaatti jossa on pekonia ei voi mitenkään olla kovin pahaa.

Jamien villin lännen pekoni-parsakaalisalaatti


2 isoa parsakaalia
8 viipaletta tai paketti savupekonia
3 tomaattia tai n. 12 kirsikkatomaattia
tuoretta ruohosipulia tai 1 punasipuli
n. 100g pehmeää fetajuustoa

Kastike:
1 valkosipulinkynsi raastettuna
2 tl dijon-sinappia
6 rkl oliiviöljyä
2 tl valkoviini tai sherryetikkaa
suolaa ja mustapippuria myllystä

Paloittele parsakaali pieniksi nupuiksi, pilko sekaan myös varret, jos ne eivät ole kovin puisevat. Kuumenna kattilassa tilkka suolattua vettä kiehuvaksi, lisää parsakaalit ja kiehauta noin minuutin. Valuta ja kuivaa pyyhkeen sisällä.

Leikkaa sipuli viipaleiksi ja pekoni pieniksi palasiksi, paista ne pannulla. Yhdistä kaikki kastikkeen ainekset ja vatkaa hyvin.

Yhdistä parsakaalit, paloitellut tomaatit ja pekoni. Lisää sekaan pilkottu ruohosipuli tai sen sijasta esimerkiksi kevätsipuli. Kaada sekaan kastike (tai tarjoile erikseen, on aika tujua tavaraa).

Kasvissyöjät voi tehdä tästä version jättämällä pekonin pois. Aika namia varmaan niinkin. Kesää ja grillikautta odotellessa! Ja syksyllä sitten ruusukaaliversio.

perjantaina, huhtikuuta 02, 2010

Erilainen kastike lampaalle

Jos jollakulla on vielä hakusessa pääsiäislampaan soosi niin tässä tulee perinteisen (ja niin ihanan) punkkusoosin haastaja. Retkahdin viimeisimmän Glorian Ruoka ja Viinin ehdotelmaan lampaanviulusta italialaisittain. Tein salsan juuri kaappiin tekeytymään ja se oli niin hyvää että! Lupaan lisätä kuvan huomenna, kun valaistusolosuhteet ovat otollisemmat. Salsa verden ohjeita on maailmassa varmaan yhtä monta kuin kokkiakin, mutta tässä Glorian. Sopi minun suuhuni paremmin kuin hyvin.

Että tervetuloa sitten huomenna pääsiäisvieraat! :)


Salsa Verde

4 valkosipulin kynttä (tai 1 solo)
3 dl hienonnettua lehtipersiljaa
3 dl hienonnettua basilikaa
1/2dl hienonnettua minttua
2 rkl kapriksia
4 pikkusuolakurkkua
4 anjovisfileetä (meillä mentiin ilman)
1 rkl dijonsinappia
3 rkl punaviinietikkaa
n. 1dl oliiviöljyä
n 1 tl mustapippuria myllystä
suolaa, jos tarvitset

Kuori ja paloittele valkosipuli. Mittaa kaikki aineet kulhoon tai blenderiin ja surauta sillä tai sauvasekoitimella, kunnes koostumut on mielestäsi sopiva. Maista ja anna maustua jääkaapissa tovi. Gloria vinkkaa maustamaan soosin vihreillä oliiveilla, jos haluaa. Ja muuten, kesällä tätä voi hyvin tehdä vaikka grillattujen lihojen kaveriksi, toimii siihenkin!

Aamusämpyläiset


Jostain muistin perukoilta tuli kiirastorstain iltana mieleen, että mitäpä jos seuraavana aamuna olisi tuoreita sämpylöitä aamiaisella. Tässä vaiheessa on myönnettävä, että leipomisintoni on kohonnut ihan merkittävästi uuden keittön ja erityisesti tuon sähköuunin myötä. Leipominen on niin paljon hauskempaa, kun paistotulosta ei tarvitse tuskailla.

Sitäpaitsi, tämä on ainoa tapa saada takuutuoretta leipää aamulla pöytään. Eipä Suomessa juuri ole asiakasorientoituneita leipomoita, jotka olisivat aamulla auki. Ja vielä kun asuu täällä kehäkolmosen ulkopuolella niin aika turha toivo... Toista se on esimerkiksi Ranskassa!

Silläsipulin porukka oli bongannut Lettupannusta tämän sämpylöitä illalla aamuksi ohjeen, jota minäkin aamiaissämpyläprojektissani käytin. Sen verran aloin sooloilemaan, että nakkasin sekaan spelttijauhoja ja ilmeisesti sen myötä taikinasta tuli aika tinttaa. Enkä laittanut edes koko ohjeen jauhomäärää. Muistetaakoon tämä sitten seuraavalla kerralla, että speltin tarvitsema nestemäärä on mitä ilmeisimmin ihan toista luokkaa kuin tavallisen vehnäjauhon.

Näillä sämpylöillä voi siis aloittaa aamunsa todella tasokkaasti! Ohje suoraan Silläsipulista, mitäpä sitä hyvää ohjetta muuntelemaan.

Kymmenen sämpylää aamuksi illalla

½ pss kuivahiivaa (tai ¼ pkt hiivaa)
3 dl kylmää maitoa (tai kasvismaitoa tai vettä)
1 rkl öljyä
1,5 tl suolaa
1 rkl hunajaa (tai siirappia)
1 dl kaurahiutaleita
6,5 dl hiivaleipäjauhoja

Mittaa, mahtuuko hyllylle uunipelti. Jos ei mahdu, mittaile, mahtuisiko joku muu vastaava alusta, esimerkiksi leikkuulauta.

Murenna hiiva tai kaada kuivahiiva kulhoon. Lisää joukkoon kylmä maito tai vesi. Lisää öljy, suola, hunaja tai siirappi sekä kaurahiutaleet. Lisää hiivaleipäjauhoja vähitellen. Kun olet lisännyt kaikki jauhot, öljyä kätesi, lyö kätesi kulhoon ja puristele ja vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Taikina jää löysäksi. Se on tarkoituskin.

Ripottele pöydälle vehnäjauhoja ja kumoa taikina kulhosta. Leikkaa taikina kymmeneen osaan. Kostuta kätesi vedellä ja pyöritä palat palloiksi. Nosta sämpylät pellille leivinpaperin päälle tai leikkuulaudalle leivinpaperin päälle. Ripottele sämpylöiden pintaan runsaasti jauhoja. Peitä sämpylät liinalla ja nosta ne jääkaappiin. Sulje jääkaappi ja mene nukkumaan.

Ota aamulla sämpylät kaapista pöydälle kohoamaan siksi aikaa, kun uuni kuumenee 250 asteeseen. Paista sämpylöitä 10-15 minuuttia, kunnes ne saavat vähän väriä. Veteen tai soijamaitoon tehdyt sämpylät eivät ruskistu yhtä paljon kuin maitoon tehdyt sämpylät. Älä paista niitä liian kauan. Note to self: Meidän uunilla aloita paistoaika 8:lla minuutilla