keskiviikkona, elokuuta 27, 2008

Hätävarajälkkäri pappilasta päin


Tämä on kai sitä samaa huttua, jota tuulisella saarella sanottaisiin trifleksi. Oikaiskaa, jos olen ihan väärässä luulossa. Meillä tätä on tehty tänä kesänä monesti ja aina on vähän erilainen versio syntynyt tarjolle. Perusidea lienee se, että taiotaan nopeasti makeaa jälkkäriä niista aineista, mitä kaapista sattuu löytymään. Tähän saa siis näppärästi upotettua kaikenlaiset pussinpohjat ja purkinjämät. Kinuskikastia meillä ei kaapista löytynyt, eikä kukaan sitä hoksannut alkaa keittämään, joten sitä ei nyt ollut. Mutta sopii loistavasti kirpeiden marjojen seuraan!

Pappilan hätävara
iso kulhollinen

1 uunipellillinen sokerikakkupohjaa
1 tlk kuohukermaa tai vatkautuvaa vaniljakastiketta
sokeria tarvittaessa ja maun mukaan
raparperihilloa
punaherukoita (tai muita marjoja/hedelmiä)
pussillinen pieniä marenkeja
kinuskikastiketta

Leikkele sokerikakkupohja sopiviksi paloiksi.Jos hätävaran kanssa on kiirus, kannattaa sokerikakkupohjaa vähän kostutella esim. mehulle, siiderillä tai liköörillä. Asettele palaset aistikkaasti laakeaan tarjoilukulhoon kerroksittain muiden ainesten kanssa. Koristele marjoilla, tomusokerilla ja kukkasilla (huolehdi, että ovat myrkyttömiä).

torstaina, elokuuta 21, 2008

Saltimboccan seuralainen: Uunissa paahdettua paprikaa ja kesäkurpitsaa


Sunnuntain Saltimboccalle piti keksiä joku nopea ja yksinkertainen vihanneslisuke. Sattui niin somasti, että jääkappissa oleili paprikaa ja kesäkurpitsaa. Niitä kun kylvettelee oliiviöljyllä ja valkosipulilla sekä ropsauttaa mukaan vähän parmesaania, loputuloksen on pakko olla hyvää!

Uunissa paahdettua paprikaa ja kesäkurpitsaa

2 paprikaa
1 napakka kesäkurpitsa
(sipulia lohkoina)
1/2 solo valkosipuli
reilusti timajmin oksia
oliiviöljyä
valkoviiniä
suolaa ja pippuria myllystä
1 dl parmesanraastetta

Pese vihannekset, lohko paprika ja viipaloi kesäkurpitsa. Lohko halutessasi sipuli tai pari sekä silppua valkosipulia. Asettele vihannekset viehkosti öljyttyyn uunivuokaan. Nakkaa sekaan reilusti timjamia, rouhi pippuria ja suolaa vielä niskaan. Lorauta sekaan vielä oliiviöljyä. Paista vuokaa uunissa 200-225 asteessa yhteensä reilu 30 minuuttia (meillä paistoaika vähän venyi, 40 min vaan eipä haitannut) Jos tuntuu, että kasvikset kuivahtavat, lirauta vähän lisää öljyä paiston aikana ja toki mukaan voi kaataa hieman valkoviiniä myös. Lisää päälle juustoraaste noin 10 minuuttia ennen kuin otat ruuan pois uunista. Meillä tämä toimitti Saltimboccan lisäkkeen virkaa, sopi mainiosti. Paprikat muuttuvat mukavan makeiksi uunin huomassa!

Ja kun tämä väriin sopii niin ihan pakko esitellä tämä ihana keittiökapistus. Tai oikeastaan tämä on tarjoiluväline. En vaan voinut vastustaa. Retkellä mukana on teräskuorinen termari, mutta iltapäivän kahvihetken hoitaa ihana, punainen Stelton.


keskiviikkona, elokuuta 20, 2008

Intian ihmeitä: Palak paneer


Kasvimaalla on sateista huolimatta menossa erinomaisen runsas pinaatin tuotanto. Ja tokihan satoa kannattaa hyödyntää juuri nyt kun se on parhaimmillaan. Intialainen palak paneer oli jäänyt jonnekin muistinpohjalle kummittelemaan ja tänään se sitten ilmentyi ruokapöytäämme. Tätä ruokalajia on tehty jo useammassa blogissa, oli mistä ammentaa ideoita. Tämä versio meni suurimmaksi osaksi Kurpitsamoskan ohjeistuksen mukaan. Erinomaisen hyvää!

Palak paneer

Neljälle

reilusti tuoretta pinaattia (tai 450 g pakastepinaattia)
paketillinen kotijuustoa tai paneer-juustoa, leipäjuustoa, kotijuustoa, tofua (voi laittaa enemmänkin...)
2 sipulia
1 solo valkosipuli
1 rkl raastettua inkivääriä
loraus oljyä
1 tl jeeraa
reilusti mustapippuria myllystä
1 tl chilijauhetta tai 1-2 tl sambal oelekia
1 rkl jauhettua korianteria
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl garam masalaa
1 tl suolaa
muutama rkl vettä
½ dl kermaa

Kuori ja silppua sipulit ja valkosipuli. Kuori ja raasta inkivääri. Kuumenna ruokaöljy korkealaitaisella paistinpannulla tai kasarissa. Lisää jeera, chili ja korianteri. Kun mausteet "avautuvat" ja keittiöön valtaa ihana tuoksu, lisää sipuli- ja valkosipulisilppu. Kuullota. Lisää tomaattipyree, mustapippuri, garam masala ja suola. Sekoita hyvin. Lisää (pakaste)pinaatti ja jätä hetkeksi kannen alle hautumaan. Jos käytät tuoretta pinaattia, voit lisätä muutaman ruokalusikallisen vettä, jos keitos tuntuu kovin kuivakkaalta. Kuutioi juusto ja lisää pinaatin joukkoon. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla hetken. Lisää kerma ja anna vetäytyä 5 minuuttia. Tarjoile riisin, ohran tai linssidahlin kera. Jogurttinen kastike sopii viilentämään tunnelmaa, jos chili polttelee liikaa.

maanantaina, elokuuta 18, 2008

Samettinen riisivanukas


Jouluunhan on vielä aikaa vaikka kuinka, siitä huolimatta sunnuntain illallisvieraat saivat jälkipalaksi tätä kutkuttavan hyvää "riisipuuroa". Riisipuuron keittämisen innoittajana toimi Bella Vanillan Rossana, tosin alkuperäisohjeesta poiketen kaneli vaihtui sitruunaan. Kermaista ja samettista, makeaa ja hieman sitruunaista. Todellista lohturuokaa, tuhat kertaa parempaa kuin kaupan riisifruttit!

Ainoa kompastuskivi meikälläiselle tässä puuronkeitossa oli pohjaan palamisen riski. Minun on jotenkin melkein mahdotonta tönöttää hellan ääressä puuroa hämmentämässä 45 minuuttia. No, pieni pohjaanotto tapahtui mutta ei se suuremmin menoa haitannut. Mutta: unohdin autuaasti, että omistan kerroskattilan. Siinähän tämä olisi valmistunut kuin itsekseen ilman pohjakosketusriskiä. Suosittelen kaivamaan sen puuronkeittovaiheessa esille!

Ruokapöydässä intouduttiin muistelemaan peruskoulun köksäntunnin riisivanukasta, sitä jossa oli appelsiinin palasia ja kermavaahtoa... Nostalgiaa!

Risottoriisivanukas
Neljälle

0,6 dl risottoriisiä (tai puuroriisiä)
1 l täysmaitoa
0,6 dl sokeria
1 sitruunan kuori raastettuna
ripaus suolaa
1 kananmuna
0,6 dl kermaa
1 tl vanilja-aromia tai vaniljatanko

Laita riisi, maito, sokeri, sitruunankuoriraaste, suola ja vanilja kattilaan ja kuumenna seos. Keittele puuroa n. 45 minuuttia ja pidä varasi, ettei keitos ota pohjaan kiinni. Maidon määrä saattaaa näyttää runsaalta, mutta vanukas hyytyy kyllä. Vatkaa muna rikki kermassa ja kaada puuron sekaan. Keittele puuroa vielä pari minuuttia. Tarjoile lämpimänä tai kylmänä (meillä ehdottomasti kylmänä) toffeekastikkeella ja kirpeillä marjoilla tai hedelmillä höystettynä, meillä oli tällä kertaa nektariinia.

keskiviikkona, elokuuta 13, 2008

Kesälomamuistelo n:o 1


Elokuun sateiden ripsiessä ikkunaan on hyvä hetki muistella kesäloman herkkuja.

Paluumatkalla Itä-Suomen kiertueelta pidimme tauon ja shoppingin Heinolassa. Iltaa varten hankimme ribsejä Heinolan Heilasta Benjamin viljapossutiskiltä. Heilahan on ihan mahtipaikka, lähiruokakauppa josta jo Rinsukin Etelärinteessä ehti polkkaamaan. Aperitiiveina maisteltiin Heilan siideriä ja mansikkalimonaadia. Ehtaa oli!



Ribsit askarreltiin Pastanjauhajien ohjeistuksella. En alkanut keittohommiin lain, vaan Pippurimyllyn esimerkin innoittamana yritin parhaani käryytellä kylkirimpsuja matalalla lämmöllä grillissä. Pitkämielisyyttä riitti, vaan lämpöä tuppasi välillä olemaan vähän liikaa. Mutta hyvää tuli silti.

Barbeque-soosi toteutettiin viime vuoden tyyliin, koska en saanut kännykkäsurffattua Jauhantapajan tämän vuoden versiota. Laitan sen nyt tähän, josko sitten seuraavalla kerralla löydän sen sitten nopeammin...

Ribsien seurassa maistui tämän kesän pienoinen salaattihitti, halloumi-mansikkasalaatti, joka taisi lähteä fetaversiona liikkeelä Prinssakeittiön Veeran toimesta ja on ihastuttanut myös Kurpitsamoskan Marin keittiössä. Ylisanat tämän salaatin kohdalla eivät ole yhtään liikaa!



BBQ-kastike ribseille

2-3 kynttä valkosipulia hienonnettuna
1/2 tl chili-jauhetta
1/2 tl juustokuminaa eli jeeraa
1,6 dl (2/3 cups) ketsuppia
0,8 dl (1/3 cups) kolajuomaa
2 rkl soijakastiketta
2 rkl siideriviinietikkaa
1/4 tl mustapippuria myllystä
oliiviöljyä

Kuumenna öljy pienehkössä kattilassa ja lisää valkosipuli, chili ja jeera. Freesaa sekoitellen puolisen minuuttia ja lisää sitten loput ainekset. Sekoita ja hauduta miedolla lämmöllä viisi minuuttia.



Mansikka-halloumisalaatti


Rapeita salaatteja sekä rucolaa
basilikan lehtiä
tuoreita mansikoita
paketti halloumia

Revi salaatit ja basilikat, halkaise mansikat. Viipaloi ja paistele halloumi. Asettele salaatinlehdet ja basilikat nätisti laakealle vadille, sekaan mansikat ja halloumi. Kastikkeeksi voi lirauttaa oliiviöljyä ja balsamicosiirappia, suolaa ja pippuria sekaan myös, jos maistuu.


maanantaina, elokuuta 11, 2008

Kot-kot kanapullat


Ruokablogien ohjeista ja jutuista jää usein joku pienen pieni ajatuksen tai idean poikanen mielenpohjille muhimaan. Tänään ruokakaupassa huomisen lounasruokaa pohdiskellessani muistin Jamsin postauksen lihapullista. En toki muistanut tarkkoja ohjeita tai muuta sellaista, mutta sen idean vähän erilaisista lihapullista. Niinpä mukaan tarttui paketillinen kananpojan jauhelihaa ja rasia tuorejuustoa. Kotona huomasin, että jääkapissa oleva currytahna olikin muuttanut jo olomuotoaan, niinpä hieman sitten sovelsin. Hauskoja ja maukkaita tuli näinkin, kuva ei tee oikeutta pulleroitten keltaiselle värille. Kokeile ihmeessä oma versiosi!

Kuutamokeltaiset kanapullat

400 g kananpojan jauhelihaa
1 dl partaäijä-jogurttia
muutama ruokalusikallinen valkosipuli-tuorejuustoa
o,5 tl paprikajauhetta
1 tl sambal oelek chilitahnaa
1 tl garam masalaa
1 tl currya
suolaa
pippuria
persiljasilppua

Sekoita jogurttia ja tuorejuusto mausteiden kanssa. Lisää joukkoon jauheliha. Anna levätä jääkaapissa tovi. Muotoile palleroiksi kostutetuin käsin. Paista uunissa 200 asteessa noin 13 minuuttia. Hämmästele ja kummastele keltaista väriä, tarjoile riisin ja raikkaan jogurttikastikkeen sekä vaikka mangochutneyn kera.

keskiviikkona, elokuuta 06, 2008

Sadepäivän amerikkalaist pullat


Sadepäivänä maaseudun rauhassa siskoni hemmotteli meitä todellisella nykyajan pullaklassikolla: Dallaspullilla. Itse olen näitä joskus epäonnisesti kokeillut leipaista, joten tällä kerralla olin varmuuden vuoksi vain syömänaisena. Mutta otin ohjeen visusti talteen, koska nämä onnistuivat erinomaisen hyvin. Aika monta tuli maisteltua, tuore pulla on vastustamattoman hyvää!

Ohjetta onnistuneisiin Dallaspulliin vaklailtiin kotikokki.netistä.

Dallaspullat

pullataikina:
2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
3/4 tl suolaa
1 muna
2 tl vaniljasokeria
2 tl kardemummaa
100 g voita
8-9 dl vehnäjauhoja

täyte:
50 g voita
1 muna
0,5 tlk maitorahkaa
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 pss ekströms-vaniljakastikejauhetta

Tee ensin pullataikina:
Liuota hiiva kädenlämpoiseen maitoon. Lisää sokeri, suola, muna, vaniljasokeri ja kardemumma. Lisää jauhot pikkuhiljaa alustaen. Vaivaa taikinaa. Lopuksi lisää pehmeä/sula voi. Kohota taikinaa puolisen tuntia.

Täyte:
Hiero pehmeä voi sokereiden kanssa. Lisää muna ja rahka. ÄLÄ LISÄÄ vaniljakastikejauhetta vielä! (Muuten täyte jämähtää.)

Kun taikina on kohonnut, vaivaa sitä ja kaulitse siitä suuri levy. Nyt voit lisätä vaniljakastikejauheen täytteeseen. Levitä täyte tasaisesti levylle ja rullaa. Leikkaa terävällä veitsellä noin 25 pullaksi. Kohota vielä hyvin. Voitele kananmunalla ja ripottele raesokeria pinnalle. Paista 225 asteen lämmössä kauniin vaaleanruskeiksi. Syö ihan liian monta, ja vielä yksi sen jälkeen kun olet päättänyt, että tämä oli viimeinen!

tiistaina, elokuuta 05, 2008

Kesäloman satoa: kurkkusalaatti


Pikkuhiljaa on loman jälkeen palailtu arkeen. Kaikenlaista kuvastoa ja kokkausta tuli lomallakin tehtyä, vaikka välillä tuntuikin siltä, ettei mitään ehtinyt kokata. Aloitetaan tuoreimmilla: raparperimehun lisäksi tekaisin avomaan kurkuista perinteikästä kurkkusalaattia. Ohje on aina niin luotettavasta Kotiliedestä.

Kuvaushetkellä oli todella kirkas auringonpaiste, kuvaajakin heijastelee purkista. Tällä hetkellä tuollaisesta auringonpaisteesta voi vain haaveilla...

Kurkkusalaatti

1 kg avomaankurkkuja
(myös tavan kurkku tai kesäkurpitsakin käy)
200 g sipulia
muutama valkosipulin kynsi
nippu tilliä

mausteliemi:
2 dl vettä
2 dl väkiviinaetikkaa
4 dl sokeria
1 rkl suolaa
1 rkl sinapinsiemeniä

Huuhdo ja paloittele kurkut kuutioiksi. Silppua sipuli. Mittaa mausteliemen ainekset kattilaan ja kiehauta ne. Lisää kasvikset liemeen ja keittele viitisen minuuttia. Lusikoi seos lasitölkkeihin, sulje kansilla ja jäähdytä. Säilytä viileässä.