maanantaina, huhtikuuta 28, 2008

Retrojälkkäri - uunijäätelö


Retroista retroin jälkiruoka eli uunijäätelö valloitti Soppakellarin. Aluksi vähän pullikoimme, että mitä sitä nyt hyvää jäätelöä uuniin tunkemaan. Mutta niin siinä sitten kävi, että uunijäätelö vei kielemme. Pehmeää, makeaa, lämmintä ja kylmää. Kirsikka ja vanilja sopivat hyvin yhteen. Ja tätähän voi varioida ihan niin paljon kuin jaksaa. Helppo valmistaa ja sangen näyttäväkin.

Tällä kertaa marenki toteutui sangen simppelillä mutta erittäin toimivalla reseptillä (Kiitos H:lle!). Seuraavalla kerralla voisin kokeilla Välimäen Hansin versiota (Ruokalasta löytyy), joten kirjaan sen tuohon itselleni muistiin.

Ja ihmeiden aika ei ole ohi, onneton kaasu-uunimme suostui paistamaan marengin kauniin väriseksi!

Uunijäätelö

1 valmis torttupohja tai itse tehty sokerikakkupohja
1/2-1 litraa vaniljajäätelöä
reilusti kirsikkahilloa
rommimarinoituja kirsikoita
kostutukseen kirsikkamehua, meillä oli tällä kertaa maitoa+vaniljasokeria

Marenki:
4 kananmunan valkuaista
4 rkl sokeria

Marenki 2:
(Hans Välimäen tyyliin)
3-4 valkuaista
2,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl sitruunamehua

Muotoile kakkupohjasta sopiva pala isoon uuninkestävään vuokaan tai kulhon pohjalle. Kostuta pohjaa vaniljamaidolla tai mehulla, mitä nyt kaapista sattuu löytymään. Lisää pinnalle reilusti kirsikkahilloa sekä marinoituja kirsikoita. Vatkaa sokeri ja valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Leikkaa jäätelö paloiksi ja lado palat kirsikoiden päälle. Peitä koko komeus marenkivaahdolla ja laita kuumaan uuniin, 225-250 astetta, noin 1-3 minuutiksi tai kunnes marenki on saanut hieman väriä. Tarjoile heti!

sunnuntaina, huhtikuuta 27, 2008

Minipannareita aamiaisella


Aurinkoinen sunnuntaiaamu alkoi maitokahvilla, Hesarilla ja näillä pienillä ihanilla pannareilla. Idea ja resepti on joskus taltioitunut mieleen Lettupannu-blogista. Mansikkasosetta ei tällä kertaa ollut (kesän mansikkasato on jo kadonnut pakastimesta aikaa sitten) vaan kyydittäjinä toimivat kirsikka- ja mansikkahillot. Kerrassaan mainioita ja muffinssvuoalle oli taas käyttöä, minipannarit olivat söpöjä!

Pienet pannukakut

12 kpl

2,5 dl rasvatonta maitoa
1,5 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria tai jotain muuta maustetta maun mukaan: kardemummaa, kanelia...
pieni hyppysellinen suolaa
pieni loraus rypsiöljyä
vuokien voiteluun leivontaan sopivaa margariinia tai voita

Vispaa maidon joukkoon jauhot. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Lisää loput aineet, ja jätä taikina turpoamaan puoleksi tunniksi. Voitele 12 muffinssin muffinssivuoka, ja lämmitä uuni 200C. Jaa taikina vuokaan, pistä uuniin. Anna pannareiden paistua reilu 20 min - puolisen tuntia, kunnes ne ovat kullanruskeita. Tarjoa lämpiminä esimerkiksi mansikkasoseen tai hillojen kanssa. Jos haluat herkutella ihan hillittömästi niin nokare jäätelöä tekee herkkuhetkestä ihan taivaallisen.

torstaina, huhtikuuta 24, 2008

Kylvökuume nousee!


Viikonlopuksi on luvattu ihan mielettömän ihanaa keliä. Tuskin maltan odottaa! Olin jo tehnyt periaatepäätöksen, että tänä keväänä en esikasvata mitään kotona, kun tilat ovat sen verran ahtaat. No, tämän päätöksenhän voi aina perua, viimeistään siinä vaiheessa, kun saa tuliaisiksi jättikurpitsan siemeniä. Pakkohan niitä on kokeilla! Siinä samalla vaivallahan sitten esikasvattelee parit muutkin kurpitsat, tuoksuherneet ja vähän muutakin... Että sellainen päätös. Nuo yläkuvassa olevat hassutukset (mm. violettia porkkanaa ja retiisiä, mansikkapinaattia) hankin ihan itse Plantagenista, en vain voinut vastustaa niitä. Menevät onneksi suoraan kylvöön avomaalle.



Jännityksellä odotan, ovatko peuran pirulaiset syöneet Maaseudun Rauhassa tänä keväänä kaikki krookukseni. Laitoin niitä syksyllä maahan reilu 100 kpl, jos ne kaikki vetäisee, saa varmasti vatsanpuruja! Viime keväänä maistui se 100 kpl. Yhtään ainoaa ei jäänyt! Pihaan asti eivät sentään kehdanneet tulla syömään tulppaaneja ja narsisseja...

tiistaina, huhtikuuta 22, 2008

Chilillä ja paprikalla höystetty kanapasta


Sen lisäksi, että kevätaurinko paljastaa armotta kaikki mahdolliset pölykertymät ja likaisen harmaat ikkunat, se tuntuu tunkeutuvan myös keittiön kaapistoihin. Jams Jokapäiväisen leivän keittiössä jo nostikin aihetta esille.

Itse kurkkasin tänään jääkaappiin, ja yritin käyttää pois kaikki vanhenemaan päin olevat tarvikkeet. Pyrin siihen, että tuoretuotteita tulisi ostettua sen verran, mitä käytetäänkin. Yleensä onnistun hyvin mutta sattuuhan niitä erheitäkin. Jokatapauksessa, ajatuskin kuiva-ainekaappien siivoamisesta alkaa jo valmiiksi hikoiluttaa... Puhumattakaan ajatus ikkunanpesusta, puuh!


Chilillä ja paprikalla höystetty kanapasta
(Jääkaapin tyhjennyspasta)

1 iso sipuli
1 solo valkoispuli
kuivattua chiliä tai sambal oelekia
öljyä
1 suippopaprika silputtuna
1 kypsäs kalkkunan filepihviä kuutioituna
100g tuorejuustoa
2 rkl sweet chili-kaffirlime maustekastiketta
suolaa, pippuria, timjamia ja persiljaa tai korianteria

Silppua sipulit ja paistele niitä tovi lempeällä lämmöllä öljyssä chilin kanssa. Nakkaise joukkoon silputtu paprika ja hetken päästä myös kypsä kalkkuna kuutioituna. Paistele taas tovi ja lisää sitten jääkaapin uumenista bongaamasi tuorejuusto tai mikä muu maitovalmiste tahansa. Sen voi myös jättää pois, jos ei jääkaapista löydy. Annan juuston sulaa ja mausta vielä lopuksi sweet chilisoosilla. Suolaa,pippuroi ja mausta makusi mukaan. Tarjoile pastan kera.

maanantaina, huhtikuuta 21, 2008

Terveysruokaa - Curry-porkkanakeitto



Uusimmasta Maku-aviisista bongautui tämä simppeli ja maukas porkkanakeitto, joka on alkujaan ruokatoimittaja Eeva Salosen käsialaa. Maukasta evästä töihin eikä ihan kamalan epäterveellistäkään...

Ja ihmetyksen aihe: Miksi kummassa currytahna roiskuu ihan mielettömästi, kun sitä keittelee öljyssä. Lämpötilat ovat yleensä ihan maltilliset vai kuuluuko tämä vain asiaan? Kertokaa nyt ihmeessä mulle! :)

Curry-porkkanakeitto

4:lle

5 kpl / 500g porkkanaa
3 kpl / 250g jauhoista perunaa
1 sipuli
öljyä
1-2 tl currytahnaa
1 l kuumaa kasvislientä
1 tl suolaa
1 tlrakuunaa
1/2 tl mustapippuria

Kuori ja kuutioi porkkana, peruna ja sipuli. Kuumenna öljyä kattilassa ja keitä currytahnaa hetki ja lisä sitten kasvikset. Kuullota koko setti kullankeltaisiksi ja lisää kuuma liemi joukkoon. Hauduta hiljaisella lämmöllä kannen alla noin 30-40 minuuttia. Soseuta keitto ja mastsa se makusi mukaan suolalla, pippurilla ja rakuunalla. Tarjoile rapsakan leivän kanssa ja pirskauta tarjoiluvaiheessa päälle muutama pisara oliiviöljyä.

Jos haluaa vähän lisäkaloria matkaan niin tilkka ruokakermaa tai kookoskermaa ei olisi varmaan lainkaan pahitteeksi. Mutta menetteli mainiosti raejuustonkin seurassa.

keskiviikkona, huhtikuuta 16, 2008

Italian tunnelmia



Nykyisin reissuilla tulee koluttua aina kaikenlaisia ruokakauppoja, viinikauppoja, toreja ja kauppahalleja sekä luurailtua erinäisiä määriä houkuttelelvia ikkunoita. Pohjois-Italiassa herkkukauppoja ja leipomoita sekä kaikenlaisia konditorioita sun muita oli vähän joka kylässä. Torille emme osuneet kuin kerran (Veronassa) ja muutamassa paikassa pääsimme pelipaikoille juuri, kun markkinat olivat loppuneet. Milanossa piipahdettiin mercato communalessa eli jonkinsortin kauppahallissa, joka tuntui hieman suttuiselta, ei oikein houkutellut ostamaan, päinvastoin kuin muut "ruokakohteet".






Supermarketit ja Hypermarketit olivat luku erikseen. Usein niissä ihmetytti italialaisten into ostaa (tai ainakin myydä) valmiiksi kelmuun pakattuja vihanneksia ja hedelmiä. Minä ainakin haluan itse valita, mitkä yksilöt ostan. Eräässäkin pienessä hedelmäkaupassa eräs matkalaisistamme suivaantui, kun myyjämummeli mätti pussiin hedelmiä, eikä asiakas saanut lainkaan valita, mitkä hän halusi. Noh, pusseihin päätyivät sitten ne toivottomimmat, raa'at nektarit ja muhkuraisimmat omenat. Mummeli pamisi vain italiaa, miten sille nyt sitten olisi sanonut, että hei, nämä tuotteet eivät oikein ole bene? Kielipuolta turistia on niin helppo liriä silmään! Ei tainnut olla ensimmäinen eikä viimeinen kerta...





maanantaina, huhtikuuta 14, 2008

Paluu arkeen - siskonmakkarapata



Mainiosta uudesta ruokablogituttavuudesta, Sillä Sipulista löytyi tämä oivallinen siskonmakkarapadan ohje. Resepti hieman muuntui käsittelyssäni, tähän sai niin näppärästi upotettua reilusti kasviksia ja juureksia. Arkinen puurtaminen alkoi tämän siivin mitä mainioimmin, tämä oli näppärää lounasruokaa evääksi töihin. Parani vain entisestään pling-uunin hellässä huomassa! Lisukkeena toimi riisi, vaikka sen sopivuutta alkuperäisreseptin yhteydessä hieman epäiltiinkin... :)

Mausteinen siskonmakkarapata

öljyä
1-2 rkl punaista currytahnaa
(riippuen ihan siitä, miten tulista ja mausteista haluat)
garam masalaa
3 sipulia
3 porkkanaa
1/4 lanttua
pätkä palsteria
palanen juuriselleriä
1 suikulainen paprika
paketti Muttin valkosipulilla maustettua tomaattimurskaa
vettä
2 rkl tomaattipyrettä
500g siskonmakkaraa
suolaa ja pippuria tarvittaessa

Kuori ja lohko sipulit sekä pilko juurekset ja paprika. Kuumenna öljy korkeareunaisella paistinpannussa ja lisää currytahna. Pyörittele hetki, lisää sipulilohkot ja pyörittele vielä tovi. Lisää silputut juurekset ja jatka pehmentelyä, lisää sitten vielä paprika. Perään tomaattimurska ja reilusti purkinhuuhteluvettä sekä muutama ruokalusikallinen tomaattimurskaa. Keittele tovi, jotta juurekset alkavat pehmentyä, noin 10 minuuttia, riippuen juurepalojen koosta. Puristele sekaan vielä siskonmakkarat ja keittele vielä hetki, että makkarat ehtivät kypsyä. Tarkista maku ja toimi, mikäli tarpeellista.

sunnuntaina, huhtikuuta 13, 2008

Kotiinpaluu ja vihreä parsa-perunasalaatti


Pastan ja pizzan uuvuttamat matkalaiset ovat palanneet koto-Suomeen. Kotiin paluun kunniaksi teki mieli jotain raikasta. Italiasta oli mukaan tarttunut nippu erinomaisen tuoretta parsaa, joka löysi tiensä perunasalaattiin. Seuraksi paistettiin vähän lihaa ja nautiskeltiin tilkkanen valkoviiniä. Parsasalaatti ratkaisi viinivalinnan ja pulloksi valikoitui Jackson Estaten Sauvignon Blanc.

Soppakellarin parsakausi on sitten avattu tämän kevään osalta, ensimmäiset parsat nautiskeltiin Italiassa. Pitäkin alkaa mietiskelemään huhtikuun ruokahaastetta, Ketun keittiö on julistanut aiheeksi nimittäin juurikin parsan.

Koitan saada jonkinlaista matkaraporttia aikaan pikapuoliin...


Vihreä parsa-perunasalaatti

noin 400-500g parsaa
10 kiinteää perunaa
3 kevätsipulin vartta
1/2 kurkku
100g fetaa
reilu nippu rucolaa
muutama ruokalusikallinen kapriksia

kastike:
limellä maustettua oliiviöljyä
(tai oliiviöljyä ja limen mehua)
hunaja-omenaviinietikkaa
karkeaa Dijon-sinappia
sokeria
suolaa ja pippuria

Käsittele parsat ja kiehauta ne napakan kypsiksi, jäähdytä. Keitä perunat, kuori ja jäähdytä. Pilko kurkku, sipuli ja feta ja yhdistä ne perunan ja parsan kanssa. Revi sekaan rucola ja nakkaan mukaan vielä kapriksia. Sekoita kastike ja anna maustua tovi jääkaapissa. Nautiskele lisukkeena lihan kanssa, raikkaan valkoviinin seurassa.

torstaina, huhtikuuta 03, 2008

Virittäytymistä - sitruunarisotto


Viime viikonloppuna aloitimme virittäytymisen tulevan Italian matkan tunnelmaan. Pöytään katettiin "sitruunapuuroa". Tulevana viikonloppuna suuntaamme sitten kohti Saapasmaan pohjoista.

Risotosta tuli aika raikasta ja sitruunaista, tosin voi ja parmesaani pehmensivät ja täyteläistivät sitä mukavasti. Risotto teki lisukkeen virkaa paistetulle kalkkunan rintafileelle.

Raikas sitruunarisotto


1 sipuli silputtuna
1 solo valkosipuli silputtuna
250g risottoriisiä
0,5l kanalientä
0,25l valkoviiniä
1 sitruunan kuori raasteena
1 sitruunan mehu
suolaa ja pippuria myllystä
50-70g voita
100g tuoretta parmesan-raastetta

koristeeksi silputtua tuoretta basilikaa tai lehtipersiljaa

Laiskista sipulit oliiviöljyssä padassa. Lisää riisi ja pyörittelel, kunnes se on öljyyntynyt. Lisää kuumaa kanalientä ja viiniä (ei kuumaa) kauhallinen kerrallaan. Lisää kevyen kiehumisen edetessä edelleen lientä ja sitruunan kuori ja loppupuolella sitruunamehu. Kun liemi on lisätty, tarkista riisin kypsyys, riisi saa olla al dente. Lisää voita ja runsaasti parmesaania. Risotto saa jäädä samettisen märäksi.

Tästä tuli aika ihanan raikasta ja sitruunaista, tosin voi ja parmesaani pehmensivät ja täyteläistivät sitä mukavasti. Risotto toimi lisäkkeenä kalkkunan rintafileelle.