sunnuntaina, maaliskuuta 30, 2008

Lauantainen pastalounas


Viikonlopun aloituksena oli pirtsakat kuntosalijumpat ja sen jälkeenhän oli ihan hirmuinen lounasnälkä. Pasta pitää tiellä ja jääkaapista löytyi kaikenlaista mukavaa sekaan laitettavaa niin tällainen lounaspasta sitten syntyi.

Yrttinen kalkkuna-pinaattipasta

1 sipuli pilkottuna
1 solo valkosipuli silputtuna
öljyä
paistettua ja yrttimaustettua kalkkunan rintafilettä
pakastepinaattia sulatettuna ja valutettuna
10 kirsikkatomaattia puolitettuna
liraus valkoviiniä
1/2 sitruunan mehu
(hieman aurajuustomurua)
timjamia
rakuunaa
suolaa ja pippuria

keitettyä ja valutettua protsku- tai ruispastaa
tarjoiluun vastaraastettua parmesaania

Laiskista sipulit öljyssä pannulla, lisää sekaan valkoviiniä. Nakkaa mukaan kypsä kalkkuna, pinaatit ja kirsikkatomaatit. Höystä keitos yrteillä ja sitruunamehulla. Nappaa sekaan vielä juustomurut tai vaikka tuorepjuustoa, tai jätä se väliin, mikä ikinä onkaan jääkaappisi tilanne asian suhteen. Mausta vielä makusi mukaan suolalla ja pippurilla. Sekoita pastan joukkoon ja tarjoile parmesaaniraasteellä höystettynä.

keskiviikkona, maaliskuuta 26, 2008

Savupeurapiiras


Päästäisen jälkeen jääkaapissamme lymyili pieni kimpale savustettua peuraa, kiitos enoni metsästysharrastuksen ja perjantaina nautitun sukulounaan. Viikon ensimmäisen työpäivän jälkeen luennon kautta kotiin tullessa en paljoa jaksanut eviäni heilutella seuraavan päivän lounaan edistämiseksi. Niinpä tämä peura päätyi piiraaseen, ne kun ovat mitä mainiointa lounasmuonaa kera raikkaan salaatin. Työnnettyäni piiraan uuniin huomasin sitten unohtaneeni tomaatit ja persiljat pöydälle... Ja vaikka kuinka kannatan itse tehtyjä piirastaikinoita, niin illalla klo 20 illalla ruoanlaittoa aloitellessa valmispohja kuulostaa todella hyvältä idealta!

Lounaspiiras purjosta, savustetusta peurasta ja kirsikkatomaateista

1pkt sunnuntain piirakkataikinaa makusi mukaan

Täyte:
200g savulihaa kuutioituna
2 dl purjoa suikaloituna
10 kirsikkatomaattia puolitettuina
persiljasilppua

2,5dl Crème Bonjour cuisinea (vs & yrtti)
1 dl ruokakermaa tai maitoa
2 kananmunaa
mustapippuria myllystä
pinnalle: 1 dl juustoraastetta

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Taputtele ja levittele piirakkataikina uunivuoan pohjalle (halkaisija noin 28cm). Paista pohjaa uunin alatasossa 10 minuuttia. Silppua täyteainekset sopiviksi paloiksi ja levitä ne esipaistetun pohjan päälle. Sekoita kermat ja fraichet sekä kananmunat. Mausta pippurilla. Suolaa ei ainakaan meillä tarvittu, peurassa sitä nimittäin piisasi. Kaada seos muiden täytteden päälle. Ripottele päälle juustoraaste. Jatka paistamista noin 30 minuuttia, kunnes piirakan pinta on kauniin ruskea.

maanantaina, maaliskuuta 24, 2008

Balsamicokastike lampaalle


Pääsiäisen lammasosasto hoidettiin sunnuntaina, kun kaverit naapurustosta tulivat illastamaan. Soppakeittiö vastasi alku- ja pääruuasta ja vieraat hoitivat jälkkäriosaston. Pääkkärinä oli lampaan kyljyksiä, joiden kaveriksi laitettu balsamicokastike ansaitsee kunniamaininnan: niin hyvää! Ja tätä ei tarvinnut edes keittellä tuntitolkulla. Repsetti löytyi, ylläriylläri, Ruokalasta, jossa sitä oli tehty ankan kostukkeeksi. Sopii mainiosti siis siihenkin.

Kuvan kastike näyttää vähän vaalealta ja liurulta, mutta oli todellisuudessa vähän tummempaa ja sakeusastettahan voi säädellä Maizenalla. Minähän tunnetusti pidän ohuista kastikkeista.

Balsamicokastike
noin 4 annosta

1 dl sokeria
pieni pala palsternakkaa
pieni pala juuriselleriä
pieni pala porkkanaa
1 pieni sipuli
3 oksaa timjamia
10 kpl kokonaista mustapippuria
1 dl balsamiviinietikkaa
2 dl punaviiniä
4 ½ dl vettä ja ½ dl vasikan fondia
suolaa
tummaa Maizenaa

Paahda sokeri kattilassa kauniin ruskeaksi. (Jostain kumman syystä tämä otti minulla todella koville, sokeri ei halunnut paahtua, ei sitten millään.) Lisää pilkotut juurekset, yrtti ja pippuri. Kaada kattilaan etikka ja anna kiehua hetki. Lisää punaviini ja keitä puoleen. Lisää vesi ja fondi. Keitä taas puoleen. Siivilöi, suurusta maizenalla ja mausta suolalla.

sunnuntaina, maaliskuuta 23, 2008

Pelkkää pashaa


Karjalaiset sukujuuret velvoittavat Pääsiäisenä pashan syöntiin... Tällä ohjeella on menty meillä yli kymmenen vuotta. Useimmiten toteutuksesta vastaa äiti ja koristelusta sisko, niin tänäkin vuonna. Itse osallistuin ahkerasti syömiseen.

Perinteinen pasha


150g voita
1,5 dl sokeria
1 muna
500g maitorahkaa
2 dl kuohukermaa
(35g mantelilastuja)
1 vaniljatanko

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna ja sekoita tasaiseksi. Lisää maitorahka ja kerma.Kaadas seos kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä hitaasti sekoittaen, kunnes seos vetelöityy ja alkaa höyrytä. Lisää seokseen vaniljatanko sisuksineen. Jäähdytä noin 2 tuntia. Lisää seokseen halutessasi mantelilastuja. Kaada valumaan kostealla sideharsolla vuorattuun pashamuottiin, siivilään tai kahvinsuodattimeen. Laita painon alle kylmään. Kumoa pasha seuraavana päivänä ja koristele halutessasi hedelmillä tai pääsiäisrakeilla.

Ohje Valion kirjasta Tervetuloa juhlaan, ihanaiselta 90-luvulta.

keskiviikkona, maaliskuuta 19, 2008

Hapankaalipiiras


Kiirastorstaiksi suosittelen valmistamaan Kulinaarimurulassa lanseerattua hapankaalipiirasta, joka auttaa kaikenlaiseen kurjuuteen ja kurimukseen. Meillä piiraan toteutuksen hoiti Miespuolinen, (Kukapa muu, minähän en viime aikoina juuri ole kauhan varressa vaikuttanut!) sillä aikaa kun minä olin päiväunilla. Piirakkaa maistelemassa oli mukana lauma sukulaisia ja 99,9%:n mielestä tämä oli oivaa. Myös minun mielestäni! Seuraavalla kerralla saatan tosin tuunata tätä ja laittaa mukaan paisteltuja pekonikuutioita...

Välispiikin hapankaalipiiras

paketillinen ruis-perunataikinaa
2 munaa
purkillinen ranskankermaa (kevytkin käy)
400 g hapankaalia (juu, Rasilaista)
2-3 dl juustoraastetta

Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi.
Painele sulanut taikina pyöreän piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Paista pelkkää pohjaa 10 minuuttia. Vatkaa munat kevyesti ja sekoita niihin ranskankerma, hapankaali sekä muutama desi juustoraastetta. Kaada seos esipaistuneelle pohjalle ja ropsauttele vielä hieman juustoraastetta piiraan päälle. Paistele vielä 20-30 minuuttia.

Anna piiraan rauhoittua ja jäähtyä väähn uunista ottamisen jälkeen ja ennen syömistä. Olutta tahi Rieslingiä kyytipojaksi!

tiistaina, maaliskuuta 18, 2008

Herkkutattirisotto


Olen jo aiemminkin tunnustautunut mitä parhammaksi ystäväksi maksan kanssa. Tällä kertaa paistettua maksaa nautittiin herkkutattirisoton kera. Tunnustaudun senkin ystäväksi. Risoton ohje perustuu Vahtera-Nurmen keittokirjan Yksinkertaiset yhdessä Risotto ai funghi- ohjeeseen.

Herkkutattirisotto - Risotto ai porcini

70g kuivattuja herkkutatteja (porcini) tai muita tatteja
oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
suolaa, pippuria
hieman sitruunamehua
0,5l kanalientä
0,25l valkoviiniä
100g voita
1 sipuli hienoksi silputtuna
250g risottoriisiä
(4 cl valkoista vermuttia)
100g tuoretta parmesan-raastetta
koristeeksi silputtua tuoretta basilikaa tai lehtipersiljaa

Liottele tatit ja puserra kuiviksi. Paista ne ja murskattu valkosipuli pannussa kevyesti ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää liraus sitruunamehua. Sulata padassa puolet voista ja lisää loraus oliiviöljyä. Kuullota sipuli. Lisää riisi ja pyörittelel, kunnes se on öljyyntynyt. Lisää kuumaa kanalientä kauhallinen kerrallaan ja jossain välissä sitä viiniäkin. Lisää kevyen kiehumisen edetessä edelleen lientä ja myös paistetut tatit ja valkosipuli. Kun liemi on lisätty, tarkista riisin kypsyys, riisi saa olla al dente. Lisää vermutti, jos sitä kaapistasi löytyy, loppu voi ja runsaasti parmesaania. Risotto saa jäädä samettisen märäksi. Tarjoile paistetun maksan kanssa.

Maksan ja risoton seurassa vieraili Mas Borras 2004, Pinot Noir Epanjasta. MB on saatavilla nykyisin kotoisasta A-marketistakin, tämä versio oli jostain matkoilta mukaan tarttunut pullo. Ei kovin pinotmainen pinot, tammikin oli aika reilusti mukana kuvassa. Rypäleet kasvavat 10 hehtaarin kokoisella Mas Borras-nimisellä palstalla Penedèsin alueella. Mutta ehdottoman tyylikäs, intensiivinen ja silkkinen viini.


sunnuntaina, maaliskuuta 09, 2008

Lihapullat tryffelillä maustetussa tomaattisoosissa


Sarjassa Miespuolisen kokkaamaa nopeaa ja hyvää lauantailounasta.

Tryffelillä maustettu tomaattikastike

1 sipuli
1/2 solo valkosipulia
oliiviöljyä paistamiseen
500g tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyrettä
(liraus viiniä)
1 tl tryffelitahnaa
tippa hunajaa
mustapippuria
suolaa
yrttejä

Silppua sipulit ja kuullota oliiviöljyssä. Lisää tomaattivalmisteet ja halutessasi vähän viiniä. Mausta kastike tryffelitahnalla, hunajalla, suolalla, pippurilla sekä yrteillä. Anna poreilla tovi. Tarkista maku.

Lisäksi tarvitset:
lihapullia suosikkireseptilläsi valmistettuna
tuorepastaa

Lisää lihapullat lämpenemään kastikkeeseen. Keitä tuorepasta ohjeen mukaan. Tarjoa parmesaanin kera.

Tryffelitahnaa saa ainakin Hakaniemen kauppahallin Roinisilta. Tuhtia tavaraa. Ja Roinisilta saa muuten kaikki muutakin erinomaisen hyvää...

lauantaina, maaliskuuta 08, 2008

Kukkia ja samppanjaa kaikille naisille!


Ihanaa Naistenpäivää, kukkia ja samppanjaa. Kansainvälistä naistenpäivää on kuulemma vietetty Suomessakin jo vuodesta 1914. Ja naapurissa Venäjällä Naistenpäivä on tärkeä juhla, naiset saavat kukkia ja lahjoja, kertoilee yle.

Vaaleanpunainen samppanja kai sopisi naistenpäivään parhaiten, mutta erinomainen budget-ratkaisu on myös tämä vaalea kaunotar.
Puolenkilon keittiönkin suosittelema Blondel brut Carte d'or on erinomaisen miellyttävä tuttavuus, kypsän hedelmäinen ja tasapainoinen. Ja mikä mukavinta, myös hinta on suhteellisen mukava.



Naistenpäivän vietto sujuu opintojen parissa. Ensi viikolla on edessä on vuoden tähän mennessä kiireisin viikko niin töissä kuin opintojenkin parissa. Kaikki tapahtuu taas samaan aikaan ja vuorokaudesta tuntuu loppuvan tunnit! Onneksi illalla on luvassa ihanaa risottoa ja maksaa, lohturuokaa...

sunnuntaina, maaliskuuta 02, 2008

Ranskalainen kasvispata Ratatouille


Ratatouille, ah, tuo ranskalaisten ihana kasvispata ja Rottatouille leffan nimikkoruoka. Jos ei ryhdy leffan Remyn tapaan tekemään perinteikkäästä ratatouillesta modernia piperrysversiota, tämä syntyy nopeasti ja helposti ja on takuulla maukasta. Talviaikaan, valjutomaattien hallitessa kauppojen tiskejä turvaudun mieluiten kunnolliseen purkkitavaraan, esim. ihaniin säilöttyihin kirsikkatomaatteihin.

Ratikka sopii oivasti grillatun lihan tai kala lisukkeeksi. Kuuleman mukaan hyvää myös kylmänä, itse olen tarjonnut aina lämpimänä. Ja kuten kaikki pataruuat, ratikkakin on aina vaan makuisampaa seuraavana päivänä.

Ratatouille

1 punasipuli
1 keltasipuli
valkosipulia
1 kesäkurpitsa
1 munakoiso
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
3 kypsää tomaattia kaltattuna
tai talvella vaikkapa säilöttyjä kirsikkatomaatteja
1 prk tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyrettä
1 dl kasvislientä tai valkoviiniä
suolaa ja pippuria
(hunajaa)
yrttejä joko tuoreena tai kuivattuna:
timajmi, basilika, rosmariini, persilja, laakerinlehti

Paloittele kasvikset tasakokoisiksi kuutioiksi. Kuullota sipuleita ja valkosipulia oliiviöljyssä. Lisää mukaan itketetty munakoiso. Lisää muut aineet ja mausteet joukkoon ja hauduta kannen alla noin 20-30 minuuttia matalalla lämmöllä. Lisää nestettä, jos keitos uhkaa kuivua kasaan. Sekoittele välillä. Tarkista maku ja tarjoile.