maanantaina, joulukuuta 31, 2007

Näihin kuviin ja tunnelmiin



Onnekasta vuotta 2008 ja
kuplivan hauskoja vuodenvaihteen kekkereitä!


Soppakellarin väki sitoo nyt essut eteensä ja
alkaa valmistaa illan ruokailuja...

lauantaina, joulukuuta 29, 2007

Pseudokevyttä kanasalattia


Puolen kilon keittiössä ehdittiin jo kevennellä salaatin kera, Soppakellari seuraa esimerkkiä. Tai no, kevyttä ja kevyttä, majoneesia on livahtanut salaatin kastikkeeseen.

Tämän ohjeen kantaäidin bongasin jo joskus joulukuussa S-kauppojen Ruokamaailma-lehdykästä. Ohjetta on ehditty testaamaan jo Hellapoliisin toimesta, joten otin Hellapoliisin vinkeistä vaarit ja modasin kastiketta hänen ohjeillaan makuisammaksi. Lisäsin perussettiin myös kypsää kanaa, salaatista tuli vähän tukevampi. Alkuperäisreseptin ananakset vaihtui meillä päärynöihin ja kastikkeen ranskankermakin kevytkermaviiliin. Salaattipeti askarreltiin ihan tavallisesta pussisalaatista. Tästä tulee aika reilu satsi, alkuperäisohjeen mukaan lisäkesalaatiksi 8:lle.

Hedelmäinen kanasalaatti

2 prk (á 227 g/140 g) ananasmurskaa
2 dl aurinkokuivattuja tomaattikuutioita
1,5 dl vihreitä kivettömiä viinirypäleitä
1,5 dl tummia kivettömiä viinirypäleitä
200 g kirsikkatomaatteja
100 g rucolaa
1-2 kypsää kanan rintafilettä

Currynmakuinen salaattikastike:
1 rkl öljyä
2-3 tl currya
2-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
(1/4 tl jauhettua valkopippuria)
1 prk mangososetta (vauvan sose)
1/2 dl kevytmajoneesia
100 g ranskankermaa
1-2 tl omenaviinietikkaa
ripaus suolaa

Valuta ananasmurska ja aurinkokuivatut tomaatit liemistään. Huuhtele ja puolita viinirypäleet ja poista siemenet. Huuhtele ja puolita kirsikkatomaatit. Revi rucola ja kuutioi kana. Sekoita kaikki salaatin ainekset keskenään.

Valmista kastike. Kuumenna öljy kasarissa tai pannussa, lisää curry ja valkosipuli, kääntele hetki. Kaada seos pieneen kulhoon, lisää joukkoon muut kastikkeen ainekset. Tarkista maku.

Sekoita kastike valmiiksi salaatin joukkoon. Tee salaatista peti ja kekoa muut aineet sen päälle. Muuten, kastiketta jäi hieman yli tai sitten vain pihistelin sen annostelemisessa.

perjantaina, joulukuuta 28, 2007

Joulupossu


Miespuolisen jo kaksivuotinen jouluperinne on sokerileipuri Aleniuksen suklaatäytteinen marsipaaniporsas. Itse en marsipaanista piittaa mutta marsipaaninhimoisille suosittelen lämpimästi. Ja Aleniuksen kakkuja voi aina suositella, lämpimästi!

Possuparka taitaa näyttää vähän pelästyneeltä?



tiistaina, joulukuuta 25, 2007

Jouluhalko





Pitkään suunnitelmissa ollut ja vihdoin päivänvalon nähnyt: Jouluhalko!

Suklainen jouluhalko kirsikkasydämellä

Taikina bongautui Suuresta leivontakirjasta (Kotilieden parhaat leivonnaiset)
Tavoitteena oli onnistua tekemään tarpeeksi ohut pohja, ohje toimi hyvin. Kaakaojauhe omia lisäyksiä.

Taikina:
4 keltuaista
75g tomusokeria
3 valkuaista
75g vehnäjauhoja
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
25g voita

1. Vaahdota keltuaiset ja sokeri, kunnes vaahto kaksinkertaistuu tilavuudeltaan. Vaahdota valkuaiset erikseen kiinteäksi vaahdoksi ja lisää varovasti keltuaisvaahtoon vehnäjauho-kaakaojauheseoksen kanssa. Lisää lopuksi sulatettu, jäähtynyt voi.
2. Levitä taikina leivinpaperille noin 1/2 cm paksuksi kerrokseksi. Paista 175 asteessa noin 8 minuuttia eli juuri ja juuri kypsäksi muttei liian kuivaksi, koska muuten levyä on hankala käsitellä. Kumoa kakkulevy toiselle leivinpaperille.

Suklaatäyte on peräsin Le Cordon Bleu - keittotaidon akatemia kirjasta.

Suklaamousse:
25g hienoa kidesokeria
0,375dl vettä
2 kylmässä vedessä liotettua liivatelehteä
125g hyvää tummaa suklaata
2,5 dl kuohukermaa kevyesti vatkattuna

1. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Ota kattila liedeltä ja lisää sokeriliemeen liotetut liivatelehdet.
2. Yhdistä sokeriliemi sulaan suklaaseen ja sekoita tasaiseksi.
3. Lisää joukkoon ensi kolmasosa kermavaahdosta ja yhdistä sitten seokseen loppu kermavaahto

Kirksikkamousse:
noin 150g makeaan viiniin säilöttyjä kirsikoita
noin 50g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl kirsikoiden lientä
3 liivatelehteä liotettuna
1 dl kermaa vaahdotettuna
sokeri maun mukaan (noin 0,5dl)
vaniljaa
sitruunamehua

1. Poista kirsikoista kivet ja silppua ne.
2. Yhdistä kirsikat ja tuorejuusto. Mausta sokereilla ja sitruunalla.
3. Kuumenna kirsikoiden liemi ja sulata siihe liivatteet. Kaada tuorejuustoseoksen joukkoon ja sekoita
4. Nostele jäähtyneen seoksen joukkoon kermavaahto

Jouluhalon kasaaminen:
Vuoraa halkovuoka huolellisesti kelmulla. Leikkele taiknalevystä sopiva pala vuoan pohjalle ja reunoille. Kostuta kirsikoiden liemellä tai esimerkiksi kahvilla. Kaada vuokaan ensin suklaamoussea, sitten kirsikkamoussea ja vielä päälle kerros suklaamoussea. Askartele lopusta
taikinasta kansi täytteiden päälle ja peitä vuoka kelmulla tai muulla kannella. Laita halko jääkaappiin tekeytymään, mieluusti seuraavaan päivään asti.

Kuorrutusohje on bongattu kirjasta Näin leipoo Anni Helena, taattua ja testattua kamaa kultaiselta 80-luvulta.

Kuorrutuskreemi:
1 dl sokeria
0,5dl tummaa kaakaojauhetta
1 dl kermaa
2 keltuaista
150g voita
2 valkuaista
1 tl vaniljasokeria

1. Sekoita kattilassa sokeri ja kaakaojauhe, lisää kerma ja keltuaiset. Kuumenna seos varovasti ja koko ajan sekoittaen kiehumispisteeseen, älä keitä. Anna jäähtyä.

2. Vatkaa pehemä voi vaahdoksi ja lisää siihen jäähtynyt kiisseli vähitellen vatkaten, valkuaiset yksitellen sekä vaniljasokeri.

Kumoa halko vuoasta kelmun avulla. Pursota tai levitä kuorrutuskreemi halon pinnalle. Koristele halko makusi mukaan vaikkapa pienillä marsipaanifiguureilla. Meillä koristeiden virkaa toimittivat marsipaaninen lumiukko, lumimantelit sekä kuusen havut.



keskiviikkona, joulukuuta 12, 2007

Joulujuomaa, osa 2


Innostuin sitten tästä viinatehtailusta enemmänkin. Tällä kertaa testipenkissä jo Limepippurissakin testattu omenalikööri, jonka alkukoti löytyy Maku-lehden sivuilta.

Muuten mentiin ihan kiltisti ohjeen mukaan, mutta sokeria vähensin Limepippurin innostamana nyt ensin alkuun puoli desiä. Maistiaisia ei ole vielä jaeltu, jännityksellä odotellaan!

Omenalikööri

2 dl omenamehua
4 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 kanelitanko
2–4 omenaa
2 rkl sitruunamehua
1/2 l votkaa

Purista lohkottujen omenoiden päälle sitruunamehua. Kiehauta kattilassa omenamehu, sokerit ja kanelitanko. Nosta omenalohkot kuumaan sokeriliemeen ja anna kiehahtaa. Sekoita votka jäähtyneeseen liemeen. Pullota ja anna maustua kylmässä vähintään muutama päivä.

Omenalikööri valmistuu muutamassa päivässä, mutta kuitenkin paranee vanhetessaan. Likööri säilyy kuukausia, maku vain muuttuu ajan myötä tummemmaksi.


tiistaina, joulukuuta 11, 2007

Jälleen jauhelihaa (Lammaskepakot)


Mita söin tänään-blogissa Ville tuskaili muutama viikko sitten jauhelihapakkausten aivan liian suurta esiintyistiheyttä keittiössään. Voisin yhtyä tuohon Villen virteen ikuisesta kiireestä jne, mutta enpäs teekään niin vaan sihautan jälleen yhden jauhelihapakkauksen auki! Tällä kertaa on sitten vähän tsempattu, ja jääkaapissa kölli sentään lampaan jauhelihaa sen ikuisen perusnaudan sijaan.

Reseptin kanssa otettiin varman päälle, ettei taannoinen mauttomat hirvipullat-episodi uusiutuisi. Ohje Ruokalan Alexin kynästä. Tällä mentiin ja hyvää tuli. Ihmeellistä kyllä, kaapissa oli tuota reseptiin kuuluvaa punakaalia. On muuten varsin mainio kaali, ei aiheuttanut lainkaan sitä veljensä valkokaalin tuottamaa ilmapallo-efektiä. Ja eihän meillä mitään grillaustikkuja ollut, tein tuollaisia pallon ja sukkulan välimalleja. Kaalisalaatista tuli oikein hauskan väristä!

Lammaskepakot ja punakaalisalaatti
4 annosta

Lammaskepakot:
400 g lampaanjauhelihaa
1 dl maustamatonta jogurttia
1 kananmuna
2 rkl hienonnettua minttua (tai muuta yrttiä)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl jauhettua korianteria
2 tl jeeraa eli juustokuminaa
2 tl currya
1 tl maustepippuria
suolaa

Punakaalisalaatti:
400 g punakaalia
2 hapokasta omenaa
0,5 dl punaviinietikkaa
1 rkl fariinisokeria
1-2 dl vettä
suolaa
mustapippurirouhetta
tilkka ruokaöljyä

Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja kuullota siinä mausteet sekä hienonnetut sipulit. Sekoita keskenään kananmuna, jogurtti sekä minttu ja yhdistä seos jauhelihan joukkoon. Lisää lopuksi taikinaan jäähtyneet sipulit ja sekoita tasaiseksi. Muotoile taikinasta pitkulaisia kepakkoja varrastikkujen ympärille ja kypsennä 220 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.

Suikaloi kaali ja kuullota suikaleita öljytilkassa kattilassa. Lisää etikka, sokeri sekä vesi ja anna kiehua 10 minuutin ajan, välillä sekoittaen. Suikaloi sillä aikaa omenat tikuiksi ja lisää punakaalisuikaleiden joukkoon. Hauduta n. 5 minuuttia. Tarkista maku ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Toim. huom. Meidän makuun tähän voi lirauttaa etikkaa vähän reilumminkin, hapokkan ystäviä kun ollaan. Jos haluaa aterialle jotain hiilaria, kannattaa harkita vaikkapa cous-cousia kera jogurttikastikkeen.

maanantaina, joulukuuta 10, 2007

Joulujuomaa eli maustettu puolukkaviina


Tavallisesti Soppakellarissa ei ole juuri joulun alla suoritettu minkään sortin jouluherkkujen valmisteluita, koska joulukuu on perinteisesti vietetty töissä 24/7 ja aatonaattona kiidetty suoraan äidin joululihapatojen äärelle. Tänä vuonna työtilanne on jotenkin kummasti tasapainossa ja jouluvalmisteluitakin on tehty.

Omia (jouluruoka)perinteitä ei oikein vielä ole, mikä siis hauskempaa kuin luoda niitä. Välispiikiltä bongasin marttaohjeen karpalo-/puolukkalikööriin. Voisi kuvitella, että omien jouluruokaperinteiden luomista ei ehkä aloittaisi viinareseptillä mutta jostain se on kuitenkin aloitettava. Hieman oudoltahan tämä viinatehtailu saatta vaikuttaa, koska en juurikaan noista väkevistä juomista kauheasti piittaa. Äidin ja isän ei nytkään kannata huolestua, en ole aloittelemassa kaappijuopon uraa nytkään. Tämä on sitten napsuna joulupöydässä! :)

Välispiikin esityksen ohjeilla mentiin, tuote on nyt viikkonsa ässehtinyt ja siirretty jääkaapin suojiin. Pakko oli maistaa kielenkärjellinen pullotusvaiheessa. Aika aniksinen maku, mutta raikas. Ja ah, mikä punainen väri!

Marttojen Punatähti eli maustettu puolukkaviina
tarvitset:
litran puolukoita tai karpaloita
3 dl vettä
3 dl sokeria
2 kanelitankoa
5 tähtianista
5 dl Jaloviinaa (meillä vodkaa)
kannellisen lasipurkin tahi kaksi

Tee näin:
Mittaa kattilaan vesi, sokeri, kanelit ja anikset. Kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.

Painele marjat rikki perunasurvimella tai perinteisellä hillonuijalla. Lisää murskatut marjat sokeriliemeen. Anna seoksen jäähtyä ja kaada se yhteen isoon lasipurkkiin tahi pariin pienenpään.

Lisää purkkeihin tasapuolisesti Jallua tahi vodkaa ja sulje ne tiiviisti. Anna juoman ässehtiä huoneenlämmössä vähintään viikon ajan. Hölskyttele purkkeja silloin tällöin.

Kun juoma muuttuu aatteen väriseksi, siivilöi se ja kaada pulloon tahi kahteen tekeytymään vielä muutamaksi viikoksi. Tekeytymispaikka on jääkaappi eikä enää tarvitse hyrskytellä.

Ennen tarjoilua juoma kannattaa dekantoida eli kaataa se karahviin varoen pullon pohjalle kerääntyneen sakan mukaan humpsahdusta.

sunnuntaina, joulukuuta 09, 2007

Kahden juuston muffinssit


Leivon suhteellisen harvoin, mutta viime viikolla eräänä iltana iski outo leipomisinto. Jääkaappi tosin ammotti tyhjyyttään ja kauppaankaan ei enää ennättänyt.

Jääkaapissa lymyili kuitenkin juustoa ja niinpä tein kahden juuston muffinsseja: 150g auramurua ja 150g voimakasta juustoraastetta. (Suola kannattaa tässä juusto-tapauksessa jättää melkeinpä pois) Kermamaidostakin osa korvattiin rahkalla, kun sitä nyt sattui olemaan kaapissa. Jauhoista 1/2dl korvattiin vehnäleseillä. Lopputulosa oli oikein mehevä. Muffinsien kannattaa antaa jäähtyä ihan kunnolla ennen herkuttelua.

Nämä valmistuvat todella nopeasti, taikina vain sekoitettiin. Ohjetta on helppo muuntaa sen mukaan, mitä jääkaapista löytyy ja mieli tekee. Ohjeen keveyttä voi tavoitella "täyteaineilla ja vaihtamalla kermamaidon rasvattomaan. Mukavaa ja maukasta iltateelle, glögin seuraan tai vaikkapa kuuman kasviskeiton keralle.

Ohje löytyi Myllyn Parhaan kotisivuilta ja on Arja Savelan taatusti testattua laatua!

Suolaisten muffinssien perusohje

4dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ tl paprikajauhetta
1tl yrtti- tai valkosipulisuolaa
1rkl persiljaa tai muuta yrttiä
100 g kuutioitua kinkkua, kalkkunaleikettä, savukalaa tms.
100g kasviksia pieninä kuutioina esim. paprika
100 g juustoraastetta
2 dl kermamaitoa
2 munaa
½ dl öljyä tai juoksevaa rasvaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää muut aineet sekaan. Lusikoi taikina muffinssivuokiin tai muffinssipellille ja paista 225-asteisen uunin keskitasolla 15-20 min. Minä käytin silikonista muffinsivuokaa, johon tälläsin vielä paperiset amerikanmuffinsivuoat alle. Eipä tullut juuri tiskiä!

torstaina, joulukuuta 06, 2007

Raclettea grillissä


Itsenäisyyspäivän aattoa juhlistettiin kehä III:sen ulkopuolella Racleten, hyvän viinin ja hyvän seuran voimin. Juustot hankittiin Vanhan kauppahallin Paalaselta, muu löytyikin sitten K-kaupasta. Toteutus oli aika perinteinen perunoineen ja hillosipuleineen. Juomana autralialainen Yalumba Y series Riesling. Tämän setin jälkeen oli aika täyteläinen olo, pieni snapsi voi olla paikallaan "tekemässä reiän vatsaan". Perinteisimmillään juoma olisi varmaan Kirschiä. Raclette on kyllä kiva yhteispuuhasteluruoka. Arki-iltanakin ruoka saatiin pöytään melko nopeasti eikä kenenkään tarvinnut viettää tuntukausia keittiössä hellan ääressä. (Ei hellan ääressä olemisessa mitään pahaa ole mutta silti.)

Kummasti jälkruokavatsaan sitten kuitenkin mahtui talon isännän taituroimia mokkapaloja. Kiitokset sinne Keravalle!

Raclette neljälle nälkäiselle

noin 800 Raclette-juustoa
Meillä oli puolet tavallista ja puolet valkoviinillä versioitua juustoa.
Toiseksi juustoksi voi valita myös esimerkiksi Morbieria.
Grillailtavaksi:
Esikypsennettyä kanaa
Mausteista raakamakkaraa
Paprikaa
Kesäkurpitsaa
herkkusieniä
Lisukkeiksi:
Keitettyjä perunoita
Hillosipulia
Oliiveja
Pieniä cocktailkurkkuja
Kirsikkatomaatteja
Punajuuri-appelsiini chutneytä
Raikas vihreä salaatti


maanantaina, joulukuuta 03, 2007

Pannukakkuja aamiaisella


Viikonloppu hujahtikin sitten ulkoruokinnassa vanhempien luona kyläillessä ja siihen tapaan. Pikkujouluisen sunnuntaiaamun (lumisadetta!) kunniaksi isi hemmotteli perhettään ameriikkalaisilla pannukakuilla. Resepti unohtui kysyä mutta kuvan sentään sain napsaistua. Mikään ei kyllä voita kauniisti katettua ja rakkaudella laitettua aamiaispöytää, tuoretta kahvia, hyvää seuraa ja mukavaa musiikkia. Voiko ihanammin päivä enää alkaa?

Tässä kuitenkin itselleni muistutukseksi Pastanjahajien mainio pannukakkuresepti. Tuoreiden kesämansikoiden puutteessa nautiskelin pannaukakkuni sipaisulla Oivariinia ja inkkarisokerilla. Tuotti auvoisan olotilan, hyvää.

Ohukaiset ameriikkalaisten tapaan

3 suurta munaa
2 dl (120 g) vehnäjauhoja
1 kukkurainen tl leivinjauhetta
1,5 dl maitoa
hyppysellinen suolaa
(hipaus vaniljasokeria)

Erottele ensin munista valkuaiset yhteen ja keltuaiset toiseen kulhoon. Lisää keltuaisiin jauhot, leivinjauhe ja maito ja sekoita, kunnes saat tasaisen, paksun taikinan. Vatkaa valkuaiset ja suola kovaksi vaahdoksi (kunnes vispilästä putoava vaahto jää pinnalle). Yhdistä valkuaisvaahto nostellen taikinaan - valmista on!
Lämmitä hyvä pinnoitettu pannu keskilämpöiseksi (itse kyllä paistoimme valuraudalla... tätä suosiis myös Soppakellari!). Sipaise pannulle voita ja kaada hiukan taikinaa pannuun ja paista pari minuuttia, kunnes alapuoli alkaa näyttää ruskehtavalta ja kiinteältä. Ripottele tässä vaiheessa lätyn pintaan täyte, jos sellaista haluat. Irrota lätty lastalla reunoista ja kiepauta ympäri. Paista toinenkin puoli kullanruskeaksi.