tiistaina, heinäkuuta 31, 2007

B.L.T ja lomailu jatkuu



Kuhmo on tältä vuodelta nähty ja koettu mutta kesäloma jatkuu. Muutama viikko sitten, lomailun alkamisen kunniaksi vietimme päivän rantsulla. Evääksi Miespuolinen askarteli ameriikkalaisia sandwichklassikoita, B.L.T-leipiä.

Tarveaineet:
paahtoleipää
rapeaa salaattia
majoneesia
rapeaksi paistettua pekonia
tomaattia
suolaa ja pippuria

Paista pekonit rapsakoiksi ja paahda leivät. Viipaloi tomaatti ja pese salaatti. Sivele leipäviipaleet majoneesilla, kokoa leipiä kaksi kerrosta eli kolme leipää päällekkäin. Leivistä tulee aika tuhteja, niitä kannattaa painaa kasaan kevyesti, että pysyvät paremmin kasassa. Eväsretken ruokahetkeä helpottaa, kun leivät leikkaa kolmioiksi.

Wikipediassakin mainittu variaatio aiheesta on BLAT, eli lisätään mukaan vielä avocadoa. Ei kuulosta lainkaan hullummalta.

torstaina, heinäkuuta 19, 2007

Kuhmo calling



Soppakellari vaikenee toviksi, kutsuu Kuhmo, kamarimusiikki ja hyttyset.

Punaviiniä, savustusta ja grillausta!


Yksi tämän kesän kokkaukseen liittyvistä kokeile tätä-jutuistani oli savustaminen. Kesä-heinäkuun ruokahaasteen dead linen häämöttäeesä ajattelin yhdistää nämä kaksi aihetta, grillaamisen ja savustamisen. Oikeaoppisimmat varmaan kavahtavat grillillä savustamista mutta tällaiselle laiskanpulskealle huithapeligrillaajalle tällainen savusta grillaamisen yhteydessä-systeemi sopi mainiosti.

Netissä majaileva grillausputiikki Flavonia kaupittelee mm. punaviinitynnyristä tehtyjä savustuslastuja. Kaltaiseni utelias viinisieppo tahtoi tietysti kokeilla! Savustus-grillaamisen raaka-aineeksi valikoitui Bordeauxin viinitynnyrien hengessä naudan lihaa, jota ensin kylvetettiin punaviini-yrtti-marinadissa. (Kuvassa on muutama kananenkin, nekin päätyivät savukylpyyn)



Viinisavustettu naudan file


punaviini-yrttimarinadi:
1,5dl öljyä
1,5dl punaviiniä (ja kokille lasillinen!)
2-3rkl punaviinietikkaa
2 rkl timjamihunajaa
2-3 kynttä valkosipulia
2-3 rkl tomaattipyrettä
1,5 dl tuoretta yrttisilppua
(esim. rosmariinia, timjami, oreganoa, lehtipersiljaa)
suolaa ja pippuria myllystä

noin kilon köntti naudan ulkofilettä

Sekoita marinadiainekset ja laita kalvoista puhdistettu file marinoitumaan hyvissä ajoin, mieluusti jo edellisenä iltana. Kannattaa käännellä lihaa muutaman kerran marinoinnin aikana.

Muutama kourallinen savustuslastuja laitetaan likoamaan punaviiniin (tai veteen) pari tuntia ennen grillausta. Paista lihaan nopeasti pinnat parilalla. (Lihahan on toki otettu ajoissa huoneen lämpöön ja enimmät marinadit on pyyhitty pois pinnasta.) Märät savustuslastut laitetaan smoker boxiin eli savulaatikkoon, joka asennetaan grilliin hiilien päälle. Lihan grillaus-savustusta jatketaan aina haluttuun kypsyysasteeseen saakka aina välillä lihapalaa käännellen. Meillä tykätään mediumista niin kypsennys lopetettiin noin 57 asteen hujakoilla, kypsyminenhän jatkuu vielä hetken fileen levätessä. Tällä kerralla meillä oli savulastupussinpussin ohjeen mukaisesti fileen alla folion pala. Tuon folionpalan tarkoitus ei meille ihan valjennut, mutta ilmeisesti rajoitti jonkin verran savun maun tarttumista? Anna valmiiksi kypsyneen lihan levähtää hetki folioon käärittynä ennen leikkaamista.

Savuslastuista tuli lihaan mieto mutta silti aromikas maku. Itse pidän juurikin tuollaisesta hienostuneesta savuaromista, joka jättää tilaa muillekin mauille. Savulaatikko oli erittäin helppo ja näppärä käyttää, savustuslastupussissa oli hyvät ja selkeät ohjeet operaation toteuttamisesta. Lastupussukka on melkoisen riittoisaa mallia, tästä riittää kokeiltavaa vielä muutamalle muullekin grilliherkulle.

Fileen kyyditsijänä toimi Quinta do Portalin Grande Reserva loisteliaalta vuodelta 2003. Erittäin intensiivinen ja voimakas viini, dekantoiminen avasi mukavasti. Viini olisi säilynyt ja kehittynyt varmasti vielä pitkään (Wine Spectatorin mukaan vuoteen 2015 asti) mutta oli nautittavissa jo nyt. Quinta do Portalin tila on ehdottomasti käymisen arvoinen, ihastuttava hotelli ja henkilökunta!


tiistaina, heinäkuuta 17, 2007

Kesän ekat omat perunat


esän ehdottomia tähtihetkiä on se, kun omalta perunamaalta saa kaivaa ensimmäiset omat perunat. Kuori irtoaa pienellä hipaisulla ja voi sitä makua! Tillipuskasta käydään aina sipaisemassa tukko tilliä mukaan kattilaan. Ja keittokattila on aina suuri, niin että seuraavana päivänä voi taikoa vaikkapa pyttipannua.


Pyttipannu uusista perunoista

kesäsipulia varsineen

kesäporkkanaa

paketti pekonia

palvikinkkua

naudan ulkofilettä kypsänä (tähde edelliseltä illalta)

kypsiä uusia perunoita

lehtipersiljaa

suolaa ja pippuria


Paistele pieneksi kuutioitua porkkanaa öljyssä, lisää sipulit ja pekoni. Lisää hetken kuluttua loput lihat ja kypsät perunta pilkottuna. Paista rapeiksi ja mausta makusi mukaan suolalla, pippurilla ja lehtipersiljasilpulla. Tarjoile kera sinapin, ketsupin ja huurteisen oluen tai maitolasillisen.

torstaina, heinäkuuta 12, 2007

Kesäloma - vihdoinkin!



Kauan kaivattu ja odotettu, vihdoinkin se on täällä: Kesäloma!

Neljä viikkoa ilman herätyskelloa. Pienestä tulee ihminen onnelliseksi.

Loman voisi aloittaa vaikka samppanjalla. Winston Churchill oli muuten tämän samppanjatalon tuotteiden suuri ystävä. Churchillin on myös kuuluisa lausahdus: "Samppanjan tulee olla kylmää, kuivaa ja ilmaista." Tämä samppis on luottojuomaa, toimii aina, mutta on toki hiukan tyyristä. Sulostuttaa arkea ihanasti!

Evästystä retkelle – Pannaripizza



Tänä kesänä on löytynyt uusi harrastus, melonta. Vie muuten kummasti aikaa iltaisin juurikin keittiöpuuhilta. Mutta aivan mahtavaa silti! Melontaretkellähän hyvät eväät ovat homman a ja o. Tätä pannaripizzaa tein erästä retkeä silmällä pitäen. Retki karahti tosin kiville erittäin sateisen ja tuulisen sään takia mutta pannari maistui silti. Erinomainen myös kesämökin iltapalaevästyksenä.

Ohjetta katsastelin sivusilmällä RuokaPirkasta, omaan makuun sovellettuna. Idea on ihan hauska, oikotie onneen, todella nopea ja helppotekoinen pikkusuolainen. Ei tarvitse pizzataikinaa kaulita mutta eihän tämä siis pizzaa kuitenkaan ole. Hyvää silti.

Pannaripizza

riittää 6 retkeilijälle

Pannukakku:
7 dl maitoa

3 dl vehnäjauhoja

1 dl kaurahiutaleita

3 kananmunaa

1/2 tl suolaa

Täyte:
1 tlk (420 g) tomaatti-basilikapastakastiketta

200 g palvikinkkua

1 tölkki persikoita

2 tomaattia

1 pss homejuusto muruina

1 ps (150 g) maukasta juustoraastetta

Mustapippuria myllystä

Koristeeksi:
Rucolaa (jota kaapistani ei tosin tällä kertaa löytynyt. Mutta maistuisi varmasti oivalle!)

Sekoita pannukakkutaikinan ainekset keskenään. Anna turvota noin 15 minuuttia. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipannulle. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Levitä pannukakun päälle pastakastike, suikaloitu kinkku, valutetut ja pilkotut persikat ja tomaatit. Rouhaise päälle pippuria myllystä. Ripottele pinnalle juustot. Paista vielä 225 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes juusto on saanut hieman väriä. Koristele pannaripizza rucolalla ennen tarjoamista.

maanantaina, heinäkuuta 09, 2007

Sitruunainen kesäkaalilisäke


Silloin tällöin tuosta naistenlehtien selailusta on selkeää hyötyä. Tämä kerrassaan viehättävä lisäke pomppasi silmille uusimmasta Eeva-lehdestä. En todellakaan kuulu kyseisen aviisin kohderyhmään mutta lärään lehden läpi, koska se sattuu tulemaan työmaalle. Tämän reseptin takana on alunperin Tampereen ylpeys, ravintola Tiiliholvi.

T
ämän tyyppistä kesäkaaliherkkua laittettiin myös Välipalan toimesta. Kyllä tuo pekoni, viini ja kerma sopivat oivasti yhteen! Kesäkaalilisukkeen kylkeen soppakellarissa paisteltiin karitsan paahtopaistia, lammas ja kaalihan ovat klassikkoyhdistelmiä nekin. Vihannesten virkaa toimitti rucola-tomaattisalaatti. Muuten meillä mentiin ihan ohjeen mukaan, mitä nyt dijon unohtui kokonaan kyydistä... Loistavan helppo ja nopea kesälisu, sopivan kostea koostumut, niin ei tarvitse edes kastiketta välttämättä laitella.

Kuvassahan pääosassa on karitsa, taustalla hämöttävä vaaleahko muodostelma on kesäkaalia. Ruuan valokuvaaminen ei ole helppo laji!

Viininä nautiskeltiin Château Teyssier haasteelliselta vuodelta 2002, Ranskan Saint Emilionista. Korkki oli alkanut päästää läpi, ihme kyllä viini oli vielä kunnossa, mutta viimeisiä hetkiä vietiin noin sulkimen puolesta.

Varhaiskaali-sitruunalisäke

suikaloitua varhaiskaalia
pekonia kuutioituna
salottisipulia hienonnettuna (meillä kesäsipulia)
sitruunamehua ja kuorta
kermaa
valkoviiniä
dijon sinappia
timjamia
suolaa ja pippuria


Varaa tarveaineita ruokailijoiden mukaan


Kuullota pekoni, lisää sipuli, kaali ja kuullota niitäkin hetki. Lorauta joukkoon valkoviiniä, kermaa ja sitruunamehua (+dijonia). Raasta mukaan sitruunankuorta ja riivi joukkoon timjamia. Kermaa ja valkkaria ei tarvita paljon. Keitä kermaa kasaan muutama minuutti voimakkaasti. Kaalin tulee jäädä rapeaksi, joten älä kiehuta liikaa. Suolaa ja pippuroi makusi mukaan.


keskiviikkona, heinäkuuta 04, 2007

Rahkaa ja mansikoita


Kesällä sitä tuntee olvansa niin hemmoteltu. Kasvimaa pukkaa jo satoa, torit ja kauppahallit pursuilevat mitä ihanampia valikoimia vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. On todellista luksusta nauttia aamumyslinsä tuoreiden mansikoiden kera tai napostella välipalaksi litra kirsikoita. Illalla meillä nautiskeltiin mansikoita kera rahkan. Resepti tähän perinnelajiin menee kutakuinkin 2dl kermaa, 1 prk rahkaa, vaniljaa ja sokeria maun mukaan. Reilusti tuoreita mansikoita. Lisäpiristystä saa tuoreesta mintusta ja tipasta sitruunamehua. Veikeä ohjeistus oli tarjolla myös Valion sivuilla.

tiistaina, heinäkuuta 03, 2007

Kesäkiireisen mangokana


Kuten niin monella muullakin ruokabloggailijalla myös Soppakellarissa on kesäistä "en ole kokannut mitään- problematiikkaa". Aikaa menee niin paljon kaikenlaiseen ulkona touhuilemiseen, sosialiseeraamiseen ja ulos aurinkoon on päästävä aina kun mahdollista! Keittiötouhut ovat vähän jääneet jalkoihin. Viikonloppuna sitten yleensä grillaillaan mutta aina ei kehtaa niitä grillaamuksiaan esitellä. Makkaraa, vihanneksia, kanaa tai lettuja osaa kai kuka tahansa grillata…?

Tässä kuitenkin nyt yksi grillaamus. Oli ihan piristävä kokemus. Reseptiä luurasin kesäisestä RuokaPirkasta

Mangochutneyllä maustettua broileria

500g broilerin rintafileitä
suolaa

50g voita
¾ dl mangochutneytä
2 rkl limemehua
½ tl kurkumaa
mustapippuria myllkystä

Ota kanaset huoneenlämpöön vähintään puolisen tuntia ennen grillausta. Suolaa. Sekoita rasvan joukkoon chutney, limemehu ja mausteet. Viillä fileisiin syviä viiltoja ja täytä viillot maustevoilla. Sivele pihvejä maustevoilla grillaamisen aikana. Vaihtoehtoisesti voit paistaa ne myös uunissa, 200 astetta ja 15-20 minuuttia.

Lisäkkeeksi voi grillailla kesäisiä kasviksia tai tehdä raikkaan salaatin.

Ja miten nämä kesäpäivät kuluvat niin nopeasti? Nythän on jo heinäkuu!